Тагарев даде отчет. Ето какво важно е постигнал в САЩ

В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин

Тагарев даде отчет. Ето какво важно е постигнал в САЩ | StandartNews.com

Източник: бТВ

„Стотици пъти е дискутирано разполагането на многонационална бойна група на нашата територия. В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как Съединените щати могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането й.“ Това съобщи в интервю за бТВ министърът на отбраната Тодор Тагарев, който се завърна от посещение в САЩ.

Министърът уточни, че такива програми има по линия на НАТО и по линия на Европейския съюз.

„Стана въпрос и към подписано споразумение за стартиране на противоминната група в Черно море и как тя е отворена към принос на съюзници“, обясни Тагарев.

„Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи“, посочи министър Тагарев.

„Инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бърза развръщане на съюзни войски на нашата територия. Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове. Това означава инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници. Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната“, обясни Тодор Тагарев.

Регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини „Страйкър“

Част от договора, който страната ни е сключила, е да станем регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини „Страйкър“.

„Имаме готовност да вървим в тази посока по-рано. Имаме разбиране и от САЩ, и от страна на фирмата, която ще изпълнява договора. Определено е вече, че един от заводите на терен, ще е във Велико Търново. Не е вярно, че българските „Страйкър“-и са тройно по-скъпи. Това е теза на опозицията. Машините ще бъдат доставени от средата на 2025 г. до средата на 2028 г.“, заяви Тагарев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай