Политолог откри спойка между Главчев и Радев за служебния кабинет

Още няма желание да се прави коалиция между ГЕРБ и ДПс, смята Стойчо Стойчев

Политолог откри спойка между Главчев и Радев за служебния кабинет | StandartNews.com

Източник: Администрация на президента

Между президента Румен Радев и кандидата за служебен премиер Димитър Главчев тече постоянна кореспонденция. В кабинета няма да се появят лица, които да бъдат неприемливи от президентството. тази теза издигна пред Нова телевизия политологът Стойчо Стойчев.

Той коментира и евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС. „Когато става въпрос за тестване на подобна коалиция, не е въпрос само до избирателите, но и да общата търпимост на обществото. В момента няма адекватни обстоятелства, които да я правят относително възможна и стабилна във времето. Реакцията срещу нея би била доста голяма. Още няма такова желание да се прави подобна коалиция, тя няма и да се случи”, добави Стойчев.

Според анализаторката Емилия Милчева е много важно кои ще бъдат хората в служебния кабинет. Тя добави, че коалиция между ГЕРБ и ДПС няма как да има. „Такава коалиция е възможна, ако има още един партньор, дори не бих казала коалиция, а сегашния маниер. ПП-ДБ и ГЕРБ ще продължат разговорите помежду си”, добави тя.

Политологът Росен Стоянов уточни, че институционалното поведение задължава да се спазват валидните правила, макар повечето от тях вече да са отправени към Конституционния съд. По думите му в служебните кабинети се тестват не само политики, но и лоялности. 

„По отношение на министерството на вътрешните работи би следвало да продължи един много стар спор, в който се поставяше въпроса дали министъра трябва да е човек от системата или политик. За мен отговорът е вторият, защото той изпълнява политическа дейност”, каза Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи. Според него много често хора, които нямат допир с политиката стават министри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай