Николай Василев посочи най-големия приоритет на България

Според него с тази демография математически нацията няма позитивно бъдеще

Николай Василев посочи най-големия приоритет на България | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия, архив

Едно от най-важните неща, с които управляващите в България трябва да се занимават, е трагичното състояние на демография. Раждаемостта трябва да се насърчава, включително с финансови средства, препоръча в интервю за БНР икономистът, бивш вицепремиер и министър Николай Василев.

Демографията на България е трагична. От началото на прехода нито едно правителство, нито един държавник не се е занимавал достатъчно с тази тема. Резултатите са отвратителни, като тези на националния отбор по футбол, каза Василев

Според него с тази демография математически нацията няма позитивно бъдеще.

Традиционно политиците са късогледи. От години се занимаваме с дребнотемия и никакви стратегически въпроси за нацията не се решават, подчерта Николай Василев. "За 30-40 години нито една мярка не е предложена и реализирана."

Помощите за деца той поставя в графата "семки и бонбонки".

Василев изтъкна, че е имало "проблясък" с леко увеличение на раждаемостта след 2000 г., но от 2009 г. досега по думите му всяка година е по-зле и скоро ще паднем до под 50 000 новородени годишно.

Раждаемостта трябва да се увеличи двойно или тройно, за да не изчезне нацията, алармира Василев, като си отправи и самокритика като бивш участник в управлението.

"Ако може да се обърне тежката емиграция. Първо да се забави, а част от тези, които са напуснали, да се върнат обратно и да отгледат децата си тук."

Демографията трябва да е приоритет номер едно, категоричен е Василев, който препоръчва да се изучат успешни чуждестранни практики в тази посока. Бившият  вицепремиер отправи апел "правителствата да определят като първи, а не като 101-ви приоритет демографията".

Николай Василев предлага да се дават по 20 000 лева на родителите на всяко новородено дете – "много голяма сума в сравнение със сегашните нули".

Ако всички 50 000 новородени деца получават по 20 000 лева, това е само 1 милиард лева на година. Но целта е да се раждат 100 000 деца и да харчим по 2 милиарда лева, допълни икономистът и напомни, че Бюджет 2024 ще бъде над 80 милиарда лева. "Няма по-голяма инвестиция. Без демография България няма да празнува 1400 години."

Като друга много важна мярка той очерта детските градини, които "отдавна трябваше да бъдат построени".

"Ако на държавата са ѝ приоритет други несъществени неща, ще се занимава с други несъществени неща. Могат да построят всички детски градини незабавно. Не е въпрос толкова на пари, колкото на приоритет."

Сред останалите мерки за насърчаване на раждаемостта Василев открои опрощаване на студентски кредити при няколко деца, субсидирани кредити за семейства с деца, по-стабилна подкрепа за инвитро процедурите, превантивна кампания на тема аборти, защото у нас броят им годишно е приблизително равен на този на родените деца.

Темата демография не е скъпа, категоричен е икономистът.

Управлява ни поколение популисти, което вярва, че колкото по-голям дълг вземаме и колкото по-голям воденичен камък слагаме на шията на родените и неродените деца в България, толкова по-добре, коментира още Николай Василев , като се самоопредели като най-големия критик на подобна политика.

"За поредна година едни и същи хора са във финансовото министерство и се повтаря едно и също. Годината не започва толкова зле, имаме даже месеци с излишък, обаче управляват хора, които са готови в края на годината да изхарчат 2-3-5-10-20 милиарда лева, колкото може повече. Това е като луд с картечница. Финансовото министерство колкото милиарда може да изхарчи като луд с картечница, толкова милиарда лева ще прахоса до декември.  Цялостната бюджетна ситуация и хаос от последните 3 години – това са поне 6 правителства, тенденцията е една и съща. Популизмът и хаосът са едни и същи, независимо колко правителства се смениха."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Ваня
преди 6 месеца

Да, съгласна съм. Но за да се спре изселването на българи от България, трябва да се помисли за поминък. Защото за 30 години се унищожиха всички заводи,фабрики, цеховете, а сега и с идеята да се затворят Мариците, колко хора ще останат без работа? И какво ще правят? Ще си вземат децата и на летището! Еднопосочно!

Откажи
Ваня
преди 6 месеца

Да, съгласна съм. Но за да се спре изселването на българи от България, трябва да се помисли за поминък. Защото за 30 години се унищожиха всички заводи,фабрики, цеховете, а сега и с идеята да се затворят Мариците, колко хора ще останат без работа? И какво ще правят? Ще си вземат децата и на летището! Еднопосочно!

Откажи