МВР министърът с признание. Защо Кирил Петков му иска оставката

Утре ще има среща между него, премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел

МВР министърът с признание. Защо Кирил Петков му иска оставката | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Полицията се е справила с безредиците в четвъртък вечер в София, а основание Кирил Петков да иска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов няма. Това заяви самият министър в интервю за Нова телевизия.

В резултат от искането на "Продължаваме промяната-Демократична България" за отстраняване на Стоянов премиерът Николай Денков отиде само дотам да вземе главата на заместник-министър Стоян Темелакиев. Сагата вероятно обаче не е приключила.

Според Калин Стоянов премиерът е прибързал с исканата оставка на Темелакиев. „Това е прибързано решение към онзи момент. Много разчитах на този човек”, каза Стоянов.

Министърът смята, че колективно МВР се е справило със ситуацията в четвъртък вечер. „Не е редно да получаваме оценка от хора, някои от които не знаят какво означава абревиатурата МВР”, възмути се министърът. 

Той съобщи, че утре ще има среща между него, премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел.

„До този момент оставката ми от премиера не е искана. Поиска я г-н Кирил Петков – човекът, който два дни ми се молеше да стана министър на вътрешните работи. Многократно отказвах и се двоумях на това предложение. С него ме свърза един от заместник-председателите на ДАНС -  Петър Петров. След като приех предложението на Кирил Петков, му казах, че не искам никой да се меси в работата на МВР”, обясни Стоянов.

Опит за намеса в работата му като министър обаче имало, от страна на Петков, и именно това Калин Стоянов е съобщил на лидерите на политическите сили в парламента, които подкрепят кабинета.

Що се отнася до протеста, превърнал се в погром, в София Стоянов каза, че е подал на премиера Денков информация, която самият той е получил от ръководителите, които са били на терен. Те се чули рано сутринта на следващия ден.

„Според тях МВР се справи. Това казах и на Денков. Впоследствие видяхме клипчетата, които се появиха за евентуално превишаване на правата на полицейски служители. До момента имаме установени петима служители на МВР, които признават, че евентуално са превишили своите права”, каза Калин Стоянов.

Той допълни, че не толерира такъв тип поведение на полицейски служители. Извършва се проверка на цялото мероприятие. Тя се прави от Инспектората и Главна дирекция „Национална полиция”. Ако се налага, ще се сезира и прокуратурата.

Той благодари на служителите на МВР, че не са допуснали да се стигне до човешки жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай