Кралят на Йордания прие и разговаря с Мария Габриел

Габриел е на официално посещение в страната по покана на своя йордански колега

Кралят на Йордания прие и разговаря с Мария Габриел | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе приета днес на аудиенция при краля на Хашемитско кралство Йордания Абдула Втори, предаде БТА.

Сред акцентите на разговора им са били процесът “Акаба”, иновациите, образованието и туризма. Двамата са обсъдили още начини за подобряване на търговско-икономическото сътрудничество, сътрудничеството в сферата на отбраната и НАТО, а също така и в областта на туризма и професионалното образование.

В рамките на дискусията им процесът “Акаба” е бил разгледан не само като средство за противодействие на тероризма и екстремизма, но и за борба срещу речта на омразата. Това е инициатива, чието начало бе дадено от Абдула Втори през 2015 г. в едноименния йордански крайбрежен град, включваща поредица от международни срещи, насочени към укрепване на сътрудничеството във военната област и в областта на сигурността, координацията и обмена на експертен опит между регионалните и международните партньори в борбата с тероризма.

Габриел е на официално посещение в страната по покана на своя йордански колега Айман ас Сафади.

Моята страна е готова да домакинства среща на върха в рамките на процеса „Акаба“, обяви преди това Габриел на брифинг за медиите в Аман след срещата си с ас Сафади.

През 2019 г., по време на визитата на тогавашния премиер Бойко Борисов в Аман, бе договорено с краля на Йордания Абдула Втори срещата на процеса през 2020 г. да бъде в София. Заради пандемията от КОВИД-19 провеждането на форума бе отложено.

Ценим и подкрепяме инициативите на Йордания в областта на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната в борбата с тероризма и радикализацията, заяви Габриел. По време на дискусиите потвърдихме нашия ангажимент за по-нататъшно укрепване на политическия диалог и провеждане на следващия кръг от политически консултации тази година.

Вицепремиерът и външен министър подчерта, че Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток и посочи, че предстоящата 60-годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете страни през октомври е добър повод за стартиране на нови инициативи.

Като основни послания от днешната среща Габриел открои задълбочаване на политическия диалог, идентифициране на стратегически области за засилено сътрудничество и координация на усилията.

Вицепремиерът отбеляза, че е обсъден и потенциалът за икономическо, търговско и инвестиционно сътрудничество. Смесената комисията за икономическо сътрудничество е важен механизъм за активизиране на нашето партньорство в различни области на икономиката. Готови сме да бъдем домакини на заседанието на Комисията тази година, посочи Габриел.

Тя заяви, че е обсъдено и задълбочаването на сътрудничеството в сферата на информационните и комуникационни технологии на база на технологичното развитие в Йордания през последните години, както и стремежа на България да се утвърди като водеща дестинация за научни изследвания и иновации.

Габриел посочи, че е обсъждано и сътрудничество в областта на туризма.

Вашата история, култура и гостоприемство привличат погледите на целия свят, заяви Габриел. По думите ѝ откриването на директен полет от София до Аман ще разшири тези възможности не само за българските, но и за йорданските туристи.

Програмата за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, подписана между нашите страни през юли миналата година, ни дава механизъм за ефективен международен образователен обмен и ние ще продължим да работим в тази област, заяви Габриел. По думите ѝ обменът на студенти е най-добрият начин за засилване на контактите между хората, за по-доброто ни познаване. Помним времето, в което много йордански студенти завършваха университети в България. Те са най-големият мост между нашите страни и нашите култури, каза още Габриел.

Всички искаме да видим достъпа на хуманитарна помощ до Газа, посочи тя и подчерта, че подкрепя решението за две държави. България подкрепя решението, основано на принципа за две държави – Израел и Палестина.

Вицепремиерът открои, че Йордания се е доказала като регионален фактор за опазване на мира и България приветства усилията в тази посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи