Ново проучване показва харесват ли българите Евросъюза

Представата за ЕС е положителна за 45% от европейците (48% у нас)

Ново проучване показва харесват ли българите Евросъюза | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

По-голямата част от българите са удовлетворени от принадлежността на България към Европейския съюз и виждат от това ползи, показва проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейския парламент.

Според 72% от гражданите на ЕС (57% от българите) страната им печели от това, че е част от Общността. Според 61% в ЕС (48% у нас) членството в ЕС е нещо положително, 28% (38% в България) са неутрални по този въпрос, а 10% (12 на сто у нас) са с отрицателно мнение.

Представата за ЕС е положителна за 45% от европейците (48% у нас), 38% (32% у нас) са с неутрална нагласа, а 16% (19% в България) - с отрицателна.

В ЕС гражданите, участвали в допитването, поставят на първо място сред европейските ценности демокрацията (38%), на второ са защитата на човешките права и свободата на словото (27 на сто). У нас на първо място е посочена свободата на движение (40%), на второ място е върховенството на закона (30%), а третото място е за съпричастността между държавите в ЕС (28 на сто).

Според 70% от гражданите на ЕС (61% у нас) действията на ЕС имат отражение върху всекидневието. Готовност да гласуват на предстоящите през юни догодина избори за евродепутати изразяват 68% в ЕС (51%), 14% (19% в България) не са решили, а 16% (30% у нас) казват, че няма да гласуват, показва проучването.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
CNC
преди 4 месеца

Да живее ЕС!!!Че ако рекат да го ликвидират,то 20,000 законни BG проститутки ще се завърнат в BG от Германия само,ами от другите ЕС държави.Че ние от България ще се превърнем в държавата Проституция.Да, ама услугата в BG ще поевтинее.

Откажи
лъчо
преди 4 месеца

Само си припомнете че Европейския съюз ни затвори четири енергоблока на АЕЦ Козлодуй и оставащият ни мизерен ток ни го продават на Европейски цени и оценете що за дрислък е Европейския съюз

Откажи