Експерт посочи кои са най-използваните опасни наркотици

Наблюдава се увеличено производство на кокаин в Южна Америка

Експерт посочи кои са най-използваните опасни наркотици | StandartNews.com

Източник: БНТ

През последните 10-15 години наркотрафикът претърпя няколко различни градации в трафикирането и различните видове наркотици, които се употребяват. А употребата на наркотични вещества се подчинява изцяло на пазарни механизми - търсене и предлагане. Това съобщи пред БНТ Стефан Бакалов - началник на отдел “Борба с наркотрафика” в Агенция “Митници”.

По думите му, в момента има няколко групи наркотични вещества, които са най-масово се използват.

"На първо място в световен мащаб е използването на канабис продукти, които станаха десетки видове, тъй като се генномодифицират и се използват най-различни технологии, за да се извършва добавяне на синтетични добавки към обикновената марихуана. Това отключва доста психози и представлява сериозен риск за здравето на хората", обясни Стефан Бакалов.

На второ място се наблюдава увеличеното производство на кокаин в Южна Америка, в три основни държави - Колумбия, Перу и Боливия.

"През последните две години в отглеждането на кокаин се включиха и Гватемала и Хондурас, дори и Венецуела. Поради няколко причини нарасна добивът на кокаин. Годишно около 3000 тона се произвежда кокаин", поясни Бакалов.

По отношение на т.нар. Балкански път на хероина, той уточни, че и в двете посоки се движат наркотични вещества. Кокаин и екстази идват от Западна Европа в посока Турция и Близкия изток, където пазара и цената е доста по-различна. Цената на кокаин на Южна Америка е 2000 долара, в САЩ е 25 000 долара на килограм, в Европа е 35 000, а в Близкия изток стига 50 000 до 60 000 долара. В Австралия е най-скъпо, където цената достига до 90 000-100 000 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай