Вселенският патриарх: Неофит беше наш любим брат

Молим се на Бога за упокоение на душата му и за избирането на негов приемник, каза Вартоломей

Вселенският патриарх: Неофит беше наш любим брат | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в храм-паметника "Св. Александър Невски", за да отдаде последно почит на патриарх Неофит.

"Дойдохме да почетем за последен път Неофит. Той беше наш любим брат. Молим се на Бога за упокоение на душата му и за избирането на негов приемник, който ще бъде духовен отец на всички българи", каза вселенският патриарх, цитиран от Нова телевизия.

Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, духовен глава на Англиканската църква, поднесе своите съболезнования за смъртта на българския патриарх Неофит в Лондон, предаде БГНЕС.

„Много съжалявам да науча за смъртта на Негово светейшество Патриарх Неофит. Знам колко важен беше той като духовен лидер и фигура за много от вашите съграждани и съм сигурен, че ще им липсва много“, се казва в писмото.

Архиепископ Уелби ще се моли за България и Българската православна църква.

„Ще Ви бъда много благодарен, ако предадете моите съболезнования на членовете на Българската православна църква в Лондон и на духовниците в патриаршеския храм „Свети Александър Невски“ в София“, се казва още в неговото писмо, изпратено до посолството на България в Обединеното кралство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай