Знаково посещение на Лавров

За участие в Съвета за сигурност

Знаково посещение на Лавров | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Знаково посещение предстои на руският външен министър Сергей Лавров, който  ще посети Ню Йорк за участие в Съвета за сигурност на ООН на 22-24 януари. Той ще участва в дебатите за ситуацията в Близкия изток и за Украйна. Това съобщи руската държавна агенция ТАСС като се позова на говорителя на Външното министерство на Русия Мария Захарова. 

По-рано тя съобщи на брифинг, че Лавров планира участието в откритите дебати на Съвета за сигурност на ООН за Близкия изток. Обсъждането на украинската проблематика е инициирано от Русия, стана ясно от думите на Захарова.

По близкоизточния въпрос се обсъжда начин на излизане от мащабната криза на палестино-изралеския конфликт. Относно украинската тема Захарова каза, че Москва смята участието на своя дипломат за „добра възможност за представяне на руската позиция пред високата аудитория на ООН”.

Това включва и възможност за урегулиране на кризата по политико-дипломатически метод, уточни говорителят. Начинът това да стане е като се отчитат „законните руски интереси в сферата на сигурността”, гласи позицията на руското външно министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай