Ултраскандал в Германия! Замесена е водеща политическа партия

"Алтернатива за Германия" е свързана с крайнодесни мрежи, някои от тях антидемократични или расистки

Ултраскандал в Германия! Замесена е водеща политическа партия | StandartNews.com

Би Би Си разкри в свое разследване връзки между фигури от опозиционната партия "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи, някои от тях класифицирани като антидемократични или расистки от германските власти, предаде БНР.

Стефан Крамер, ръководител в спецслужба в Източна Германия, заяви пред Би Би Си, че днес АзГ представлява опасност за "основите" на демокрацията, докато партията предвкусва изборни победи в три източни провинции тази есен – Саксония, Тюрингия и берлинския регион Брандебург.

Преди евроизборите следващия месец подкрепата за АзГ, преследвана от обвинения в корупция и екстремизъм, намаля, но тя все още е на 2-ро място на национално равнище. И остава силна в посткомунистическите общности в Германия.

АзГ е движение, което през последното десетилетие се придвижва "все повече и повече от консервативна, демократична партия към дясноекстремистка партия", смята Крамер, който е ръководител на Офиса за защита на конституцията в Тюрингия.

Според него шансовете на АзГ да спечелят най-много места в провинцията е "много голям", а "националистическите виждания" на партията рискуват "да превърнат Германия в нещо, което вероятно сме виждали само между 1933 и 1945 г.".

Фигури от крайнодясната партия твърдят, че са мишени на провинциалните власти, които имат предубеждения спрямо тях, но Крамер е категоричен, че случаят не е такъв: "Не политизираме, тъй като работим въз основа на германското законодателство и всяко решение, което се взема, може да бъде оспорено в съда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай