Путин каза на Си Цзинпин най-голямата си тайна

Това може да повлияе на по-нататъшните отношения между Русия и Китай

Путин каза на Си Цзинпин най-голямата си тайна | StandartNews.com

Източник: Ройтерс

Владимир Путин е предупредил китайския президент Си Цзинпин, че войната в Украйна може да продължи пет години, но го е уверил, че страната му ще я спечели. Това твърди изданието Nikkei Asia, цитирано от БЛИЦ.

Подобно изявление, според източници на редакцията, е било изказано от Путин по време на посещението на Си Цзинпин в Москва през март тази година.

Тогава руският президент е подчертал, че страната му "ще се бори най-малко пет години“, но в крайна сметка ще излезе като победител от конфликта. 

Независимо дали Си вярва в думите на Путин, това може да повлияе на по-нататъшните отношения между Русия и Китай, пояснява изданието.

Освен това, според Nikkei, Китай е преразгледал стратегията си, тъй като продължителната война в Украйна ще повлияе значително на плановете и амбициите на Си Дзинпин по време на третия му мандат начело на Поднебесната империя.

Като се има предвид изявлението на лидера на Кремъл, отбелязва още Nikkei, съобщенията за предполагаеми сигнали от Руската федерация за сигнали за желание за прекратяване на огъня и преговорите не трябва да се приемат "като чиста монета“.

Вероятно Путин просто иска да създаде илюзия в навечерието на президентските избори, вярвайки, че това ще му помогне да ги спечели.

Путин се срещна със Си Цзинпин малко преди нахлуването на руските войски в Украйна. Това се случи по време на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г., на чието откриване присъства руският президент.

Въпреки това, както пише Nikkei, Путин не е предупредил Си за мащабните си планове, което е обидило китайския лидер.

В Пекин са били уверени, че руските войски ще нахлуят само в Източна Украйна, но не са очаквали пълномащабно нападение.

Като се има предвид това, обяснява Nikkei, Китай поставя под съмнение думите на Путин за "петгодишна война“ и започва да мисли за защита на собствените си интереси, независимо от това как ще завършат събитията в Украйна. По-специално, Китай създаде своя собствена "мироопазваща мисия“, която според Nikkei показва лека промяна в проруската позиция на Си Цзинпин.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай