Обрат след изборите в Полша. Доналд Туск се готви да поеме властта

Управляващите до момента „Право и справедливост“ от една страна печелят, но от друга губят

Обрат след изборите в Полша. Доналд Туск се готви да поеме властта | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Доналд Туск обяви началото на нова ера за Полша, след като опозиционните партии изглежда са спечелили достатъчно гласове на вчерашните парламентарни избори, за да свалят от власт управляващата националистическа консервативна партия, предаде Асошиейтед прес.

Управляващата партия „Право и справедливост“ се кара със съюзниците си и е изправена пред обвинения, че през осемте си години на власт подкопава върховенството на закона в Полша.

Изглежда, че гласоподавателите са мобилизирани както никога досега, гласувайки дори по-масово, отколкото когато беше свалена комунистическата власт през 1989 г. Резултатите от екзитпола определиха избирателната активност на рекордните 72,9 процента. На някои места хората все още чакаха на опашка в часа, когато избирателните секции трябваше да затворят, но на всички беше дадена възможност да гласуват.

Ако резултатът, прогнозиран от екзитпола, се запази, „Право и справедливост“ от една страна печелят, но от друга губят. ПиС получава най-много места, но по-малко, отколкото на предишните избори и недостатъчно, за да ръководи правителство, което да може да прокарва закони.

Екзитполът на Ipsos (Ипсос) показа, че ПиС получават 200 места. Нейният потенциален партньор, крайнодясната „Конфедерация“, получава 12 места, което политическата сила отчита като поражение.

Според данните от екзитпол три опозиционни партии вероятно са спечелили общо 248 места в Сейма – 460-местната долна камара на парламента. Най-много гласове има „Гражданска коалиция“, водена от Туск, бивш премиер и бивш председател на Европейския съвет. Тя печели 31,6%, сочи екзитполът.

„Аз съм политик от много години. Аз съм спортист. Никога в живота си не съм бил толкова щастлив, че съм заел привидно второ място. Полша спечели. Демокрацията победи. Отстранихме ги от власт“, каза въодушевено Туск на свои поддръжници.

„Този резултат все още може да стане по-добър, но отсега можем да кажем, че това е краят на лошите времена, това е краят на управлението на „Право и справедливост““, добави Туск.

Лидерът на ПиС Ярослав Качински призна неопределения резултат. Той каза на поддръжниците си в партийната централа, че резултатът на неговата партия от близо 37% от гласовете според екзитпола е успешен, което я прави партията, спечелила най-много гласове на три поредни парламентарни избора.

„Трябва да имаме надежда и също така трябва да знаем, че независимо дали сме на власт или в опозиция, ние ще реализираме този (политически) проект по различни начини и няма да позволим Полша да бъде предадена“, каза Качински.

Ако тези резултати се запазят и ПиС е първа политическа сила, най-вероятно тя първа ще получи от президента Анджей Дуда възможност да се опита да състави правителство.

Премиерът Матеуш Моравецки каза в ефира на Polsat News, че Дуда „ще повери мисията за съставяне на правителството на излязлата начело партия и в тази първа стъпка със сигурност ще се опитаме да изградим парламентарно мнозинство“.

Възникна обаче въпросът дали ПиС ще получи одобрението на новия парламент.

Три опозиционни партии, „Гражданска коалиция“ на Туск, „Трети път“ и „Нова левица“, участваха на изборите с отделни листи, но с едни и същи обещания – да отстранят ПиС и да възстановят добрите връзки с Европейския съюз.

Гласовете все още се броят и държавната избирателна комисия казва, че очаква да има окончателни резултати до утре сутринта.

Високата избирателна активност също удължи преброяването на късното проучване на „Ипсос“, базирано на констатации от 50% от избирателните секции, което все още не беше публикувано в ранните сутрешни часове.

По време на кампанията много поляци определиха вота като най-важния от 1989 г., когато се роди нова демокрация след десетилетия комунизъм. Тогава избирателната активност беше 63 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай