Италия категорична! Спира използването на въглища

Вместо това ще избере да увеличи използването на електроцентрали

Италия категорична! Спира използването на въглища | StandartNews.com

Италия ще спре използването на въглища за производство на електроенергия до 2025 г., като вместо това ще избере да увеличи използването на електроцентрали, работещи с газ, съобщи италианското министерство на енергетиката.

"Междинната цел за изоставяне на въглищата в микса за производство на електроенергия от 31 декември 2025 г. е много близо. Актуализираният Национален план за климата и енергията със сигурност ще го потвърди", заяви пред италианския парламент енергийният министър Джилберто Пичето Фратин.

Остров Сардиния ще бъде изключен от общонационалния план, като целевата дата за постепенно премахване на въглищата при производство на електроенергия там е между 2026 и 2028 г.

Докато Европейският съюз се надява постепенно да се откаже от изкопаемите горива, наскоро ЕС възприе природния газ като необходимо "мостово" гориво в енергийния преход.

Италия даде зелена светлина за четири нови газови електроцентрали през последните няколко години, които ще могат да произвеждат около 3400 мегавата мощност, като се очаква още 700 MW да бъдат осигурени чрез модернизиране на съществуващите електроцентрали до 2026 г., припомня Ройтерс.

Вчера италианският министър на енергетиката посочи пред парламента, че страната е успяла почти напълно да спре руския газ, който представлява едва 4% от общия внос на газ на Италия през миналата година. Този руски газ беше заменен предимно от алжирско синьо гориво и от внос на втечнен природен газ (LNG) от Катар и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Йхх
преди 1 месец

Зелените безумия край нямат

Откажи
Асен
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи