Хаос в Португалия! Фермери блокират гранични пунктове

Движението по две магистрали в Португалия беше блокирано

Хаос в Португалия! Фермери блокират гранични пунктове | StandartNews.com

Стотици фермери в Португалия се присъединиха към протестите на европейските си колеги, като блокираха няколко магистрали и два гранични пункта с Испания, предаде Франс прес.

"Много ни е трудно да оцелеем", заяви фермерът Руи Соуза, който участваше в митинг на фермери в Голега, в централната част на страната.

"Фермерите изпитват големи затруднения да изкарат прехраната си. Те продават продукцията си за жълти стотинки, а магазините печелят цяло състояние", коментира друг португалец, оказал се блокиран от протестите.

Тази сутрин движението по две магистрали в Португалия беше блокирано във всички ленти. Блокадата е в близост до градовете Вилар Формозо и Елваш, до границата с Испания, съобщиха от жандармерията.

Протестите на португалските фермери започнаха снощи след призив на "Гражданското движение на португалските фермери".

"Гневът се засилва след обявяването на съкращенията на помощите, предназначени да компенсират земеделските производители заради спада на продукцията им", каза пред АФП представител на сдружението.

Протестите обаче не бяха подкрепени от основната организация на сектора в страната - Конфедерацията на португалските фермери (CAP), която смята, че правителството се е ангажирало да отмени планираните съкращения на помощите.

За да отговори на очакванията на земеделските стопани, вчера португалското правителство представи мерки на обща стойност около 500 млн. евро, за да им помогне да се справят с последиците от сушата, която засяга най-вече южната част на страната. Мерките включват намаляване на данъчното облагане на дизеловото гориво за земеделска техника.

На този фон земеделските протести в Европа продължават. Днес протестиращите стигнаха до Брюксел, където се провежда извънредно заседание на Европейския съвет. Те хвърляха яйца по Европейския парламент и запалиха огньове в близост до сградата му.

Земеделците настояват за облекчаване на данъчното бреме, мерки срещу нарастващите разходи и евтиния внос.

По оценки на полицията основните пътни артерии в Брюксел са блокирани от около 1000 трактора.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
brenson
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи