Голяма новина за културното наследство. Глобален призив

Над 30 министерства и 1000 организации на СОР 28: Културата – в центъра на климатичните промени

Голяма новина за културното наследство. Глобален призив | StandartNews.com

Над 30 Министерства на културата по света и повече от 1000 културни организации в сферата на културното наследство, изкуствата и творческия сектор се обединиха и дадоха гласа си в подкрепа на Глобалния призив за действие по време на тазгодишното издание на СОР 28 в Дубай, което продължава до вторник.

Всички те призовават Конвенцията на ООН по изменение на климата да приеме новаторско "Съвместно работно решение относно културата и действията в областта на климата", за да се гарантира, че основаните на културата решения за изменението на климата се признават и прилагат.

В подкрепа на Глобалния призив за поставяне на културата в центъра на действията в областта на климата, в Дубай си проведе и първата министерска среща, която участниците нарекоха "Групата на приятелите на климатичните действия, основани на културата".

Министрите и техните представители, както и голяма делегация от културни институции от цял свят присъстваха на историческата встъпителна среща,  която бе председателствана от министрите на културата на ОАЕ и Бразилия.

"Днес трябва да създадем път за интегриране на културата в политиката за климата за бъдещето, както и да повишим осведомеността за трансформиращите сили на културата да променя поведението и да си представим способността й да отключи творчески решения, които могат да ангажират всички членове на обществото във всички сектори", заяви Шейх Салем бин Халид Ал Касими, министър на културата на ОАЕ.

"Ние твърдим, че ще постигнем резултатите, очертани в Парижкото споразумение, само ако включим културата, изкуствата, наследството и творческите индустрии като част от отговора, генерирайки условия за трансформиране на мислите в действия", добави Маргарет Менезес, министър на културата на Бразилия.

"Това е ключова стъпка към пълното интегриране на културата и наследството в програмата за климата, за да се постигнат трансформиращи и смислени действия, и да се реализира справедливо, приобщаващо и разнообразно бъдеще, устойчиво на изменението на климата. В продължение на години нарастваща коалиция от културни лидери, правителствени институции и организации на гражданското общество от цял свят е ангажирана с тази цел. Горда съм, че работя с толкова много партньори чрез Мрежата за климатично наследство", заяви Дана Фирас, принцеса на Кралство Йордания, специален пратеник на Мрежата за климатично наследство. Нейно кралско височество също така е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и президент на „Петра Нешънъл Тръст“.

Всички участници във форума потвърдиха ключовата роля на културата за трансформиращите действия в областта на климата и обявиха, че следващото десетилетие ще е на кампании на изкуствата, наследството и творческите индустрии, които да бъдат в основата на действията в областта на климата.

Във форума взеха участие и ключови междуправителствени организации: ЮНЕСКО, Арабската лига за образование, култура и наука (ALECSO), Ислямската организация за образование, култура и наследство (ALECSO, Европейският съюз, представляван от Европейската комисия, Европа Ностра, най-голямата организация за опазване и защита на културната съкровищница, заедно с новосъздадения Европейски хъб за културно наследство.

Сред подписалите Глобалния призив и участвали в срещата са и едни от най-активните членове на мрежата за климатично наследство: Международният алианс за защита на наследството в конфликтни зони (ALIPH), Бразилският център за действия в областта на климата,  Британският съвет, Международният център за изследване на опазването и реставрацията на културни ценности (ICCROM), Международният съвет на музеите (ICOM), Международният съвет за паметниците на културата и забележителностите (ICOMOS), Международният институт за мир, Алиансът за културно наследство на Югоизточна Азия (SEACHA) и Световният фонд за паметниците на културата (WMF).

 

В края на форума единодушно бе приета и Декларацията на Емирствата за общи действия в областта на климата, основани на културата. Тази визионерска декларация проправя пътя за приемането на съвместно работно решение за основани на културата действия в областта на климата на COP 29, което ще се проведе след година, и впоследствие - на свързан план за действие преди COP 30 в Бразилия.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
lonexx
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи