Фалшиви новини подлудиха Турция преди местните избори

Те могат да се разпространяват като реклами и обикновено не се публикуват в новинарски сайтове, но достигат до милиони

Фалшиви новини подлудиха Турция преди местните избори | StandartNews.com

Създадени чрез изкуствен интелект фалшиви новини предизвикват тревога преди местните избори в Турция, разказва "Гласът на Америка".

В социалните мрежи се разпространява видеоклип, генериран от изкуствен интелект, в който сегашният кмет на Истанбул хвали турския президент Реджеп Тайип Ердоган за постиженията му в града.

Социологическите проучвания показват, че надпреварата за най-големия град в Турция е много напрегната. Независимите медии предупреждават за заплахата от подобни фалшиви новини, тъй като основните медии, които са под контрола на правителството, не проверяват автентичността на видеоклиповете.

Експерти казват, че фалшивите видеоклипове могат да се разпространяват като реклами и обикновено не се публикуват в новинарски сайтове, но достигат до милиони. „Когато попитате хората дали кметът на Истанбул действително е хвалил държавния глава, те отговарят с "да", допълват специалистите.

"Тези нови престъпления, свързани с дезинформацията, започнаха да се появяват често в различни наказателни и съдебни преследвания“, казват анализатори.

Сега обаче турските власти ограничават и някои от най-често използваните виртуални частни мрежи. Доставчиците ще продължат да инвестират в технологии, които могат да позволят на хората да използват свободно интернет. Независимите медии обаче предупреждават, че водят обречена битка срещу фалшивите новини.

Тъй като социологически проучвания показват, че надпреварата на изборите в Истанбул ще бъде напрегната, анализаторите предупреждават, че опасността от фалшиви новини вероятно ще нарасне, а това ще увеличи натиска върху независимите медии, допълва "Гласът на Америка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Кольо
преди 1 месец

Съпpyгата купи лeкаpcтвo, кoето тoва пpомени живoта ми и cпаси бpака ми, Ефeктът е пpосто бoмба: жeлязна epeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, яpки opгaзми и отнoво се чyвствам млaд и жeна ми е довoлнa. Toва е нов свят в сeкcа, cъжалявам cамо, че не съм го опитвал пpеди! Съвeтвaм всички да опитaт, наиcтина гoтино нещо, жeна ми кyпи тyк:---- https://use.my/meden

Откажи