Блинкън с ключови срещи с китайски и японски дипломати

САЩ не подкрепят никой от кандидатите на президентските избори в Тайван

Блинкън с ключови срещи с китайски и японски дипломати | StandartNews.com

Източник: Х

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изтъкна важността на мира и стабилността в Тайванския проток на срещата си с висш китайски дипломат на фона на усилията на правителството на президента Байдън да снижи напрежението около Тайван, докато там се състоят президентски избори, предаде Асошиейтед прес.

Блинкън се срещна с ръководителя на отдела за международни връзки на ЦК на Китайската комунистическа партия Лю Цзянчао. Само часове след това той се срещна и с Йоко Камикава (на снимката горе), външен министър на Япония - един от най-верните съюзници на САЩ в Азия.

САЩ не подкрепят никой от кандидатите на президентските избори в Тайван и планират да изпратят неофициална делегация на острова малко след вота, отбелязва АП.

Блинкън е изразил пред Лю загриженост за човешките права в Китай, посочва Ройтерс. В разговора той е подчертал, че е много важно да бъдат решени случаите с американски граждани, които са неправомерно задържани в Китай или им е забранено да напускат страната, се казва в изявление на Държавния департамент.

Държавният секретар отново изтъкна значението на поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток и в Южнокитайско море", се казва в изявлението.

Двамата дипломати са обсъдили също Северна Корея, руската инвазия в Украйна и ситуацията в Червено море и Близкия изток, където според анализатори има  риск от разрастване на конфликтите след американско-британските удари срещу хусите в Йемен.

Темата за Тайван е бил обсъден и на срещата на Блинкън с японската му колежка. Двамата са разговаряли също за войните в Украйна и Близкия изток, както и подготовката на държавно посещение на японския премиер в САЩ, което според информационния уебсайт "Джапан тудей" (Japan Today) вероятно ще се състои в началото на март.

"В момент когато светът стига до повратна точка, ролята на японско-американския съюз при справянето с различни проблеми никога не е била по-съществена", заяви Камикава, цитирана от японския сайт.

Блинкен е казал на Камикава, че алиансът е "истински крайъгълен камък на мира, сигурността и благоденствието в Индо-Тихоокеанския регион", се казва в стенограма на Държавния департамент.

Срещата на Лю с Блинкън беше част от посещение на ветеранът на китайската дипломация в САЩ, включващо и Ню Йорк. По-рано тази седмица той заяви, че Пекин гледа сериозно на изявленията на САЩ, че няма да подкрепят независимостта на Тайван. "Надяваме се, че американската страна ще спази този ангажимент", заяви Лю пред американския мозъчен тръст Съвет за международни отношения.

"За Китай тайванският въпрос е в сърцевината на ключовите му интереси. Това е граница, която не трябва да се пресича", каза Лю, който вероятно ще стане следващият външен министър на Китай след свикването на китайския конгрес през март.

Визитата на Лю се осъществява близо два месеца сред срещата на президента Джо Байдън с китайския му колега Си Цзинпин в Сан Франциско за стабилизиране на отношенията.

В изказването си пред Съвета за международни отношения Лю заяви, че Пекин не желае война. "Китай ще продължи твърдо да следва независима външна политика на мир и се е посветил на мирното развитие", каза той. "При неотдавнашното си посещение в САЩ президентът Си Цзинпин повтори, че Китай няма да води студена или гореща война с никого", допълни дипломатът.

Лю увери аудиторията си, че Китай не се стреми да променя световния ред. "Китай не се стреми да променя сегашния международен ред, още по-малко да изобретява колелото, като създава нов международен ред", каза Лю. "Ние сме един от строителите на настоящия световен ред и се възползваме от него."

Целта на Пекин, каза Лю, е да "осигури по-добър живот за китайския народ. Така че всъщност нямаме никакви скрити цели. Нямаме за цел да постигнем надмощие над САЩ", подчерта тогава той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай