Далаверата, която ще спаси Манчестър Сити от изхвърляне

Изтекли имейли показват шокиращи разкрития

Далаверата, която ще спаси Манчестър Сити от изхвърляне | StandartNews.com

Etihad Airways предприе нов ход, който може да се окаже спасителен за  Манчестър Сити.

Един от основните спонсори на Манчестър Сити, Etihad Airways, планира да стане публична компания на фондовата борса. Това не изглежда като типично футболна новина, но всъщност е точно така. Манчестър Сити е изправен пред 115 обвинения за финансови нарушения от Висшата лига. ADQ, базираната в Абу Даби инвестиционна компания, която е собственик на Etihad Airways, според някои информации води разговори с банки за излизане на борсата още тази година. Обвиненията срещу Сити до голяма степен са свързани със спонсорския им договор с Etihad.

Германското издание Der Spiegel твърди, че изтекли имейли показват, че авиокомпанията е платила само 8 милиона паунда от официалното си задължение към Сити в размер на 67,5 млн. паунда съответно от сезоните 2012-13, 2013-14 и 2015-16 г., а останалата част е дошла от Abu Dhabi United Group. Това би нарушило финансовите правила, установени от Висшата лига и УЕФА, а според един от източниците в бранша може да подскаже и за измамна схема между ръководството на Сити и Етихад.

Според информации от Близкия изток се твърди, че Etihad се подготвя за първично публично предлагане (IPO). Това би означавало да се отворят сметките за всички и би могло да даде възможност на клуба най-накрая да сложи край на делото, съобщава The Mirror. Експерти в областта на фондовия пазар смятат, че е малко вероятно Etihad да позволи такъв достъп, ако рискува да разкрие доказателства за измама.

"Ако излезе наяве, че ръководството на Etihad наистина е участвало в манипулирането на спонсорския договор със Сити, това би могло да нанесе сериозни щети на репутацията на компанията в очите на потенциалните инвеститори", казва пред Sunday Mirror високопоставен представител на инвестиционното банкиране. Etihad също така ще има задължението да оповести всяко текущо разследване на сметките или поведението на компанията преди стартирането на IPO. Според анализатори това действие засилва увереността, че Манчестър сити няма от какво да се притеснява в това разследване.

Ако компанията излезе на борсата по-късно тази година, това може да стане по същото време, когато се очаква независимата комисия, избрана от Висшата лига да разгледа обвиненията срещу Сити и да вземе решение за делото срещу клуба. Шампионите на Висшата лига настояват, че нямат вина за каквито и да било нарушения.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай