Центърът на София под блокада. Какво се случва

Заради протеста на земеделците

Центърът на София под блокада. Какво се случва | StandartNews.com

Към 9 ч. центърът на София е блокиран от полиция заради протеста на земеделците, който ще започне в 11 ч., предаде БНР. 

Припомняме, че днес ще има мащабен протест пред Министерски съвет заради "цялостно несправяне с политиката в сектора на настоящия министър Кирил Вътев и умишленото противопоставяне на бранша". Протести ще има и на още 21 места в страната. 

"Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия", заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие, обединяващ 26 браншови организации в сектор Земеделие.

Снощи част от бранша сключи споразумение с правителството.

Продължаващите протестите земеделците са категорични, че осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ е крайно недостатъчно. Едно от основните искания на представителите на аграрния бранш е да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.

Организациите мотивират искането за оставката на Вътев така: за девет месеца той не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение. Искането за неговата оставка е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стоян
преди 2 месеца

Чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри секса ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя:---- https://do.my/biox

Откажи