Учени алармират, на косъм от критични климатични точки

Какво прогнозираха

Учени алармират, на косъм от критични климатични точки | StandartNews.com

 Учените сигнализират за критични климатични точки. Недостигът на вода и изчезването на видове могат да доведат до необратими и животозастрашаващи последици, ако човечеството не промени курса, по който е поело, се казва в нов доклад на базирания в Бон Университет на ООН, цитиран от ДПА, цитирана от БТА.

"Тъй като безразборно извличаме водните си ресурси, увреждаме природата и биоразнообразието, замърсяваме както Земята, така и космоса, ние се приближаваме опасно близо до ръба на множество критични точки, които могат да унищожат самите системи, от които зависи животът ни", казва водещият автор Зита Зебесвари пред ДПА.

Такава критична точка е достигната, когато една система вече не може да смекчава рисковете и да изпълнява очакваните си функции, пишат авторите.

Тежките суши, наводнения и урагани от последните години ясно показаха това, каза тя.

Докладът "Взаимосвързани рискове от бедствия" определя шест области, предизвикващи безпокойство: ускорено изчезване на видове, изчерпване на подпочвените води, топене на планинските ледници, космически отпадъци, непоносима жега и несигурно бъдеще.

Според него решенията, които се прилагат в момента, са насочени към забавяне на критичните точки, а не към реално справяне с първопричините.

Базираният в Бон университет е академично звено на Организацията на обединените нации (ООН), като мисията му е да помага за решаването на глобални проблеми, свързани с човешкото развитие и благосъстоянието.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай