Обявиха най-добрите страни за туризъм. 4 големи изненади

Хитът е Япония, Испания е най-търсена на Европа

Обявиха най-добрите страни за туризъм. 4 големи изненади | StandartNews.com

Най-добрите страни за пътуване и туризъм в света през 2024 г. бяха обявени в традиционната класация на Световния икономически форум.

Макар САЩ отново да са първи, експертите предупреждават, че там съвсем скоро ще се усети липсата на работна ръка в туризма. Проблемът дойде от пандемията, когато хората масово се пренасочиха към работа в други сектори.

Европа доминира в ТОП 10, където има само още две дестинации извън нея. Но се посочва и фактът, че Старият континент вече се задъхва от свръхтуризма. Затова Венеция скарва входна такса, а Испания ограничана круизните кораби.

Канада изненадващо изпадна от топ класацията.

Големият удар прави Япония. Над три милиона чуждестранни туристи месечно са посетили Страната на изгряващото слънце през март и април 2024 г., като се очаква още повече туристи да я посетят по време на предстоящите летни ваканции. Китай се опитва да привлече все повече туристи с облекчен визов режим.

Италия изпада на 9-то място, а Франция се изкачва на четвърто най-вече заради предстоящата Олимпиада. Най-желана за Испания.

Класацията се определя от широк кръг критерии, включително инфраструктура, природни ресурси, устойчивост, наличие на работна ръка и тъй като става дума за Световния икономически фонд – конкурентни цени, отбелязва CNN.

Класацията

1. САЩ

2. Испания

3. Япония

4. Франция

5. Австралия

6. Германия

7. Обединеното кралство

8. Китай

9. Италия

10. Швейцария

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай