Мистериозна пирамида крие стълбище, което не води до никъде

Новите изследвания хвърлят нов поглед върху загадката

Мистериозна пирамида крие стълбище, което не води до никъде | StandartNews.com

Мистериозната пирамида на Джедафра в Абу Раваш, която днес лежи в руини, убягва на египтолозите от години поради необичайното си стълбище. Построена по време на Четвъртата династия преди повече от четири хиляди години, пирамидата на Джедафра се намира на около пет мили от нейния двойник, пирамидата на Микерин (Менкаура) в Гиза.

Първоначално се смята, че пирамидата никога не е била завършена, но по-нови археологически изследвания са установили, че е проектирана и завършена, за да съответства на размера на Микерин. Пирамидата на Микерин е третата по големина от пирамидите в Гиза.

Пирамидата е обвита в мистерии, особено по отношение на своето различие от другите пирамиди в Египет. Нейните камери например са построени под пирамидалната структура, а не вътре в нея. Засега няма обяснение защо това е така, пише GreekReporter. Самата структура също се счита за уникална с това, че е построена върху естествена могила.

Експерти твърдят, че това може да е съкратило времето, необходимо за завършване на строителството. В пирамидата се намират останки от различни периоди в древната египетска история – от ранната династия до коптската епоха. Останките дават известна индикация за това колко дълго е била използвана тя.

Всичко, което е останало от пирамидата днес, са руини, сред които е и може би най-мистериозният ѝ аспект. Това е огромен 49-метров канал в скалната основа, който води до двадесет метра дълбока шахта. В канала има стълбище, което, изглежда, не води никъде. Няма гробница или древни помещения. Просто няма нищо.

По-нови проучвания са разкрили, че това всъщност е бил римски стъпаловиден кладенец, място, където римляните са копаели надолу във варовиковата скала, за да достигнат вода. Въпреки че се знае много малко за самата пирамида, съществува цял каталог от информация за мястото, включително, че е построена по заповед на фараона Джедафра – египетски цар от Четвъртата династия на Старото царство.

Той е наследник и син на фараона Хеопс (Хуфу). Египтолозите смятат, че завършването на пирамидата на Джедафра е отнело около осем години. Основният композитен материал на конструкцията и стълбището е варовик. Блоковете са под ъгъл към центъра на структурата – практика, която е наблюдавана за първи път при стъпаловидни пирамиди в Сакара. Смята се, че тази строителна техника е била използвана за увеличаване на цялостната стабилност и издръжливост на конструкцията.

Разкопките, проведени през XIX и XX век, са помогнали да се разкрие чия гробница е била в пирамидата. Изследователите са открили картуш – овал, който показва, че ограденият текст е кралско име и гравираното в него име е Джедафра. Между 1900 и 1902 г. френският египтолог Емил Шасинат извършва разкопки, които допълнително разкриват гробище, място за лодка и няколко фрагмента, носещи името на Джедафра. Археологическите доказателства потвърждават, че първите погребения на мястото са извършени през Първа династия.




 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай