Иде пълно слънчево затъмнение, наши учени се готвят за явлението

Групата учени, която се организира от астронома Ганчо Ганчев, ще наблюдава явлението от щата Тексас

Иде пълно слънчево затъмнение, наши учени се готвят за явлението | StandartNews.com

Иде пълно слънчево затъмнение, наши учени се готвят за явлението

Пълното слънчево затъмнение, което се очаква тази година, ще е на 8 април около обяд и ще може да бъде видяно в Съединените американски щати, Мексико и Канада. За да наблюдават явлението, учени от България ще пътуват до тези места.

Те не само ще наблюдават затъмнението, но ще видят и какво се случва по време на явлението в природата и реакциите на животните. Учените ще фотографират и самото затъмнение, след това ще обменят данни с учени от други страни и ще поместят информация в научни публикации.

Групата учени, която се организира от астронома Ганчо Ганчев, ще наблюдава явлението от щата Тексас.

Тъй като ивицата на самото затъмнение е много тънка - тя е няколко десетки километра, за да се види пълната фаза, учените трябва да бъдат точно в тази ивица и в точния момент по часове, обяснява Ганчев за организацията на предстоящото пътуване на учените до Съединените американски щати. Тъй като Орбитата на Луната е леко под ъгъл около 5 градуса, в сравнение с равнината Земя, Слънце и Луна, затова няма слънчеви и лунни затъмнения всеки месец, обяснява още Ганчо Ганчев. Прави впечатление и друго, че тези събития се случват на по-далечни и екзотични места като в района на Южна Америка, Австралия и по-рядко в България.

В зависимост от слънчевия цикъл, който е 11 години, слънчевата корона е с различна форма и активност, като в момента е в слънчев максимум. Учените очакват още да има слънчеви петна и изригвания, които също да се видят по време на Затъмнението.

Тази година явлението ще се наблюдава около 4 и половина минути в националната му фаза, някъде в Мексико.

За да видят природното явление, от България ще пътуват 10-15 души от различни институции до САЩ, като да го наблюдават ще има също учени и от Мексико и Канада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Асен Алеков
преди 1 месец

Краят на човешката измет по света и у нас не се отлага! Всеки човешки боклук трябва да си го получи!

Откажи
Стаматя
преди 1 месец

Нека първи си ти :D

Откажи