Защитена местност разкрива божествена гледка към два залива

Тук се е добивало и медна руда

Защитена местност разкрива божествена гледка към два залива | StandartNews.com

Бакърлъка е едно от местата по Черноморието, което ще ви очарова със своята красота. Територията е защитена местност, която се намира в община Созопол. От нея има чудесна панорамна гледка към околните села, а погледът се простира от нос Емине на север до Аркутино на югоизток.

Бакърлъка всъщност официално се нарича Медни рид, но въпреки че промяната на името е направена преди повече от 70 години и до днес продължава да е по-популярно със старото си име.

Както показва и името – мястото е богато на медни руди и дори определено количество сребро. Извличането на рудата от земята е започнало през второто хилядолетие преди новата ера и е продължило до края на 20 век.

При посещение в местността трябва да се спазват определени правила с което да се гарантира съхранение на природните дадености. Освен това, тук се среща и рядкото хагерово лале (тракийско лале) както и представители на шипобедрената костенурка.

В най-високата част на местността се намира крепост "Бакърлъка". Тя е построена от големи стари, ронливи камъни, подредени един над друг без използването на каквато и да е спойка. Крепостта обхваща приблизително площ от 4 дка около върха. Тя предлага невероятна гледка към Бургаския заливСозополския залив.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай