Замъкът на орки пази лабиринти и гледащи очи

Пещерата е определена от своите откриватели като замък на орки

Замъкът на орки пази лабиринти и гледащи очи | StandartNews.com

Някои от пещерите са устроени и поддржани, лесни за посещение, други са с по-труден достъп, но има и такива, които са така да се каже на открито, по-скоро издигнати нагоре със сводести тавани и различни процепи, гледащи към небесното пространство.

Една подобна е пещерата Капанът на времето, намираща се в местността Манастирски дол, в близост до град Червен бряг и донякъде наподобяваща на пещерата Проходна край Луковит.

Пещерата е определена от своите откриватели като замък на орки - огромен скален венец сякаш прояден от неизвестни птици.

За разлика от Проходна край Луковит, пещерата Капанът на времето има повече очи, гледащи в небето. Тя наподобява огромен замък - лабиринт, в който има изобилие от колони, тераси, площадки и други интересни форми. Заставайки в подножието и, се чувствате много малки, а усещането е уникално - тук сякаш времето е спряло. Не случайно е дадено и името на пещерата - Капанът на времето. 

Пещерата има пет входа, три очи и два скални прозореца, или общо десет отвора, което я прави изключително осветена по естествен начин.

По пода на пещерата са намерени керамични артефакти, което кара учените да смятат, че пещерата е била позната още в древността. Капанът на времето не е много позната пещера. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай