Възстановиха маршрут, който води до изумителна крепост

В района на село Гостилица

Възстановиха маршрут, който води до изумителна крепост | StandartNews.com

Туристически маршрут в община Дряново беше възстановен и доразвит и вече отвежда жителите и гостите на района до античната римска крепост Дискодуратера, в района на село Гостилица.

Дължината му е 3 км и по протежението се разкриват както природните дадености на този край, така и ценни останки от времето на Древен Рим.

Туристическата пътека обхваща местност в непосредствена близост до река Янтра - между дряновските села Гостилица, Славейково и Скалско.

По маршрута до крепостта личи каменната настилка на древния римски път Никополис ад Иструм - Аугуста Траяна, по който Дискодуратера е важна точка. Съхранени са зидове, малък мост, а на римските колони все още личат десетки надписи и много фигури.

Маршрутът до крепостта, възникнала на това място като тържище в средата на II век, е почистен и засипан с фракция, обособени са места за отдих с маси, пейки и беседки, поставени са указателни и информационни табели. Посетителите могат да видят и дигиталната възстановка на Дискодуратера.

Инвестираните средства са близо 66 хиляди лева и са осигурени чрез Програмата за развитие на селските райони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи
Кольо
преди 2 месеца

От този хоризонтален римски път до Мелта (Ловеч) е имало отклонения до Нове (Свищов) и до село Слатина (Дорихон) като пътя е преминавал през Деветашкото плато и разположената там главна крепост Даран Баран (Крушуна) от Втория рубеж на Дунавския лимес

Откажи