Тракийска гробица с 3D реконструкция

Все още текат изследвания

Тракийска гробица с 3D реконструкция | StandartNews.com

Източник: РИМ-Хасково

След приключването на проучванията и осъществяването на мерките за аварийна защита на тракийската гробницата край село Текето, община Хасково, започнаха дейностите по интердисциплинарните изследвания, съобщиха от Регионалния исторически музей.

В резултат от анализите на пробите от стенната рисувана мазилка в лабораториите на институтите по физикохимия и органична химия към Българската академия на науките (БАН) бяха определени използваните пигменти за всички цветове от стенната декорация на интериора на гробницата. Идентифицирани са седем цвята.

Изследвани бяха и фрагментите от намерената пластична ризница и е определен елементният състав на метала. Вече е изготвена и 3D реконструкция на оригиналния вид на гробницата преди разрушенията, през които е преминала от Античността до наши дни.

Антропологичните изследвания на откритите кости в гробницата все още не са завършени. Засега е ясно, че погребаният в нея е бил мъж в зряла възраст. В лаборатория в Германия са изпратени шест проби от откритите кости в гробницата, както и от гробове от по-късния некропол върху могилата. Там ще се проведат радиовъглеродни анализи за установяване на времето, през което са живели тези хора.

Некрополът в землището на село Текето бе открит през април т. г. от екип, воден от археолога доц. д-р Георги Нехризовот Националния археологически институт с музей при БАН. За проучванията й се разгърна дарителска кампания.  След разкриването на могилата обаче се оказа, че че иманярски набези са компрометирали сериозно обекта, като голяма част от живописната декорация на гробницата е унищожена.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай