Тайните на "горещия" водопад

Намира се в Рила планина

Тайните на "горещия" водопад | StandartNews.com

Водопад Горица е един от седемте Овчаренски водопади, намиращи се в северното подножие на Рила планина, близо до село Овчарци. 

До водопада се стига по асфалтов път, който започва от центъра на селото. Красивата екопътека започва при двете тепавици на река Горица и прекосява красива полегата горска местност. Водите на водопада падат от 39 метра височина. 

За името на водопада местните жителите разказват една интересна легенда. Тя се свързва с младата девойка Горица и нейния любим Йовица. Горица била най-красивото момиче в селцето и тъй като беят я искал за жена, изпратил подчинените си да я отвлекат.

Горица тръгнала да търси спасение в планината, но турците успели да я настигнат. За да не попадне в техен плен, тя се хвърлила в реката от високата скала. Така водопадът бил наречен на нейно име.

Горица е приток на вливащата се в Струма река Джерман. Нейното име идва от Герман,  което значело "горещ". Нагоре от водопадите по немаркирана пътека се отива към пасищата, които пресичат седловината Юрушките гробища към високите части на Рила.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай