Символът на Ботевград е построен от мистичен майстор

Тя е характерна за Възраждането

Символът на Ботевград е построен от мистичен майстор | StandartNews.com

Един от символите на Ботевград е забележителната Часовникова кула. Интерес представляват бароковите елементи и стенописите, украсяващи вълнообразните корнизи. 

Изграждането на Часовниковата кула започнало през пролетта на 1866г., като една година по-късно през 1867г. тя била завършена. Повод за построяването й е, че тогавашното Самунджиево станало Орхание и както всеки град трябвало да има някакьв символ. По това време в повечето градове имало занаяти, търговия, но тук било обикновено село.

Трябвало да има нещо, което да се отличава. Друга причина е пътят Арабаконак, който минавал от тук.

Идеята за изграждането на кулата е на Мидхат Паша. Смята се, че майсторът на кулата е Вуньо Марков от Врачеш, но пък според други противоречиви данни строителят не е той.

Строена е с ломени камьни от стара кариера до с. Врачеит Часовниковата кула е разделена на четири части при строителството. По времето, когато Ботевград бил Орхание това била най-високата сграда. Първата част е висока 11 метра.

Втората е висока 7 метра, като стените й са типични за бароковия стил. По нея има фрески и орнаменти, характерни за Възраждането. Третата част е площадка, на която е часовниковият механизьм. Тя е висока 5-6 метра. Последният елемент е кубето, което по зид напомня за историческото минало на България и османското владичество. В тази последна част се намира и камбаната, която е в тон "ла диез". Тя е строена от Лазар Димитров от Банско. Поставена е през 1883 г. Звукът от нея може да бъде чут в радиус от 3 км. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Янка
преди 3 седмици

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи