По следите на Перперикон. Къде са корените?

Започва серия от експедиции

По следите на Перперикон. Къде са корените? | StandartNews.com

Проф. Николай Овчаров започва серия от експедиции, насочени към издирването на историческите корени на оригиналната скална архитектура на античния и средновековен Перперикон. Следите водят най-вече към вътрешните райони на Мала Азия, разказва археологът.

През следващите дни той предприема пътуване към областа Кападокия, на територията на днешна Турция. "Както е известно, там се намират уникални скални комплекси от езически и християнски храмове, както и цели подземни градове.

Специалистите по тракология се изказали хипотезата, че обитаващите Мала Азия през II хил. пр. Христа хети и лувийци са били тясно свързани родствено с траките. Именно тогава е създаден храмът на Дионис на Перперикон, където са станали толкова важни за света предсказания.

Не случайно предполагаемото най-ранно име на скалния град в Родопите е Пергам (Пергамон), а това е името на един от най-важните свещени градове в Мала Азия", разказва проф. Николай Овчаров.

Негова специална цел ще бъде Учхисар - малко градче, което се намира в най-високата точка на Кападокия. Разположено е на 5 км от историческата област Гьореме и на 7 км от град Невшехир. На върха, насред малко съвременно селище, се издига укрепеният град Учхисар, кацнал на скален връх, буквално надупчен от издялани в скалите сгради.

Местността е труднопроходима и много от тях не могат да бъдат достигнати, а са обиталище на ята гълъби. На върха има византийски църкви и некрополи, които почти не са проучвани, тъй като са разрушени и ограбвани.

Много от паметниците в Кападокия наподобяват на ситуацията от Перперикон и ще помогнат да бъдат обяснени и откриваните в Източните Родопи важни забележителности, смята българският археолог.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай