На метри от Гърция. Ето я най-дългата родопска река

Извира от подножието на Ардин връх

На метри от Гърция. Ето я най-дългата родопска река | StandartNews.com

Туристическата пътека до извора на Арда е една чудесна идея за разходка когато сте в района на Могилица или Арда. Най-дългата родопска река, извира от подножието на Ардин връх (1730м) и само на няколко метра от границата с Гръция. До мястото има маркиран пешеходен маршрут, който е панорамен и преминава през обширни поляни, от които се откриват гледки към село Горна Арда, Билянци, връх Ком, връх Голям Перелик и други.

Пътеката преминава покрай комплекс Дядова ряка, който е сгушен в подножието на Ардин връх. Там може да опитате вкусна пъстърва или друга екологично чиста храна. След комплекса пътеката навлиза в прохладна гора и така неусетно се достига до извора. Там, изпод корените на един вековен бук
извира Арда – най-дългата родопска река.

Тракийско светилище пази Могилица

Мястото е разположено на 1470 метра надморска височина. Идеално е за пикник и почивка. Красива поляна, заобиколена от високи борове с обособени места за палене на огън, беседки и заслон. За желаещите да продължат с прехода има маркирана пътека до Ардин връх. Трябва да се преодолеят още близо 300 метра положителна денивелация следвайки пътеката, която постепенно започва да се вие по-стръмно нагоре по северните склонове на върха.

Легендата за невестата и най-прекия път за Беломорието

И ето, че вече сте на билото! Граничната бразда е пред вас и от върха ви делят само още няколко стотин метра. Поемете на изток и само след няколко минути ще достигнете до желаното място. За ориентир може да ви служи 92 гранична пирамида, която е разположена на върха.


Ардин връх е с височина от 1730 метра, а през него преминава българо-гръцката граница. Гледката от него е както към българската, така им към гръцката част на Родопите. Как да стигнем до там?
До извора на Арда и Ардин връх има маркирани пътеки от село Билянце, село Горна Арда и комплекс Гераница. Има вариант прехода да бъде кръгов като изкачването стане през Билянце, а слизането към комплекс Гераница и Горна Арда.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай