Мястото компас за корабите в морето

На 3 км. от Каварна

Мястото компас за корабите в морето | StandartNews.com

Нос Чиракман е внушително природно извишение на брега на Каварна, преврънало се в символ на величествения Каварненския бряг. Той е красив завършек на една китна долина, през която се спуска пътят от града до пристанището и морето.

Първите заселници, оставили своята материална и духовна култура по тези места са траките. Те заселват платото на нос Чиракман и долините в подножието му. Техният поминък е свързан с лова и риболова, за което свидетелстват многобройните предмети, открити от археолозите.

Нос Чиракман пази в себе си култ към огяна и светлината – името Чиракман означава светилник или факел и се свързва с култа към огяна на траките и историческите данни, че в дълбока древност нос Чиракман е служил като ориентир за корабите в морето. Предполага се, че на върха му е имало фар, който е бил разрушен от големите земетресения през античността.

Интерес за туристите представляват историята на гръцката колония, известна като местността Бизоне, съществуващата и до днес византийската крепостна стена, раннохристиянската базилика и некропола от XIV-XVII век, в които са открити множество ценни дарове и артефакти за изключително интересни ритуали, свързани с вярванията на траките.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай