Мястото, което е служело за измерване на времето

До село Розовец

Мястото, което е служело за измерване на времето | StandartNews.com

Местността Баръмова турла се намира по права линия на около 3 км северно от с. Розовец. На върха на хълма има струпване от кварцови камъни, донесени от някъде, тъй като в района не се срещат. Всички скали наоколо са гранитни и са наричани Гърков камък.

На около 50-60 метра източно от кварцовите камъни се намира група скали, две от които са с изравнени вертикални стени от западната страна в резултат на човешка дейност.

 Оформената фасада е обърната на запад. Между двете скали е направен вертикален процеп чрез допълнителната обработка на естествен отвор между тях. Отгоре в процепа е поставен камък с остър връх надолу и по този начин се образува врата, през която се вижда друга изкуствено изравнена скала, наклонена към небето. В нея чрез висок релеф е изсечен леко елипсовиден диск. 

Откриваните на територията на България мегалитни слънчеви врати, най-известна и проучена от които е тази при с. Бузовград, Казанлъшко, поставят въпроса за тяхното функциониране. От археоастрономическите изследвания на слънчевата врата при с. Бузовград е ясно, че мегалитът е служел за измерване на времето. По време на лятното слънцестоене слънчевият диск залязва точно в отвора на вратата, преди да се скрие зад върха.

Заради диска, който при залез е огряван през отвора на мегалитната слънчева врата при с. Розовец, става по-ясна връзката със слънчевия култ и залеза на светилото,  което изгрява на другия ден, т.е. със смъртта и новото раждане.

Двата трона, от които прекрасно се наблюдава изгрева, подсказват усложнена обредност, в която появата и изчезването на Слънцебога е от съществено значение. Създава се имагинерно пространство, оформено чрез околната среда, светлина и мрак. 

Наблюдаването на залеза и огряването на диска от светлината на залязващото слънце, прекарване на нощта на свещеното място и посрещането на изгрева може да са били придружавани с възлияния, даропринасяния и изричане на свещени слова.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай