Местност пазена от скали разкрива чудотворна икона

В близост има и лековита вода

Местност пазена от скали разкрива чудотворна икона | StandartNews.com

На около 2 км. източно от Бачковски манастир "Успение Богородично"  се намира местността, където е била скрита и намерена Чудотворната икона на манастира, нарича се Клувия (клетка-гр.) – обградена от високи скали, наистина прилича на скална клетка.

Сега мястото е обект на поклонение от вярващите, бидейки свързано с Иконата и посещения на туристите, заради живописното си разположение, в подножието на Червената стена – отвесна скала издигаща се на 1500м н.в.

До него води планински път, следващ извивките на извиращата в подножието на скалата, където е скалната ниша, приютила Чудотворната икона, малка река. По пътя си, пълноводната напролет река, образува красив водопад.

Въпросната ниша е на около 10м над терена, но след намирането на Иконата, в началото на ХVІІв., в скалата са изсечени стъпала и е достъпна за всеки желаещ.

Недалеч от нея, върху скална площадка, е построена църквата „Св.Архангели”. В нея се извършва ежегодното богуслужение на Втория ден на Великден. В храма има сравнително запазен стенопис от ХVІІв. В подножието на скалата е направено аязмо, вярващите използват водата му като чудотворен лек – за пиене или за измиване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Мария
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи