Легенди за лековитата вода на Индипасха

Близо до Малко Търново

Легенди за лековитата вода на Индипасха | StandartNews.com

Мистичната Индипасха е скално светилище и предполагаемо древно тракийско оброчище. Местните хора го считат за едно от най-святите места в Странджа и вярват, че водата му е свещена и лековита, а посещението на мястото носи изцеление, духовно пречистване и сбъдва желания. То се намира близо до главния път Малко Търново – Царево.

Индипасха е аязмо с лековита вода, бликаща изпод надвиснала скала. Посещава се през цялата година от много хора, търсещи изцеление. Смята се, че водата е най-лековита седмица след Великден и по традиция обвитата в мистика местност се посещава на Томина неделя, една седмица след празника.

Всеки, който отиде там, освен оброчището ще види и много парцалчета и дрехи, закичени на близките дървета, поставени там с надежда за късмет и изцеление. В миналото е съществувал езически обичай, според който така, както парцалчето виси в нищото между небето и земята, така и собственикът му оставя там в нищото между небето и земята своята мъка и болест.

Легендите за мястото гласят, че само посветените знаели пътя до оброчището, ориентирали се по изсечените на скалите соларни кръгове. В мистичното светилище течала „жива“ вода, която изправяла на крака болни, сакати прохождали, слепци проглеждали.Заедно с тракийските пророчици, близо 2 хилядолетия била погребана и тайната на Индипасха. 

Друга легенда гласи, че в далечни времена селянин изоставил слепия си бивол в гората. Не след дълго обаче, животното се появило съвсем здраво и зрящо. След време, когато зрението му отново отслабнало, цялата история се повторила. И така още няколко пъти. Накрая човекът решил да проследи клетото добиче, което го отвело до вълшебен извор, в който то си оплаквало незрящите очи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай