Кулата построена от сестрата на цар Иван Шишман

Намира се в Пирин планина

Кулата построена от сестрата на цар Иван Шишман | StandartNews.com

Крепост Момина Кула се намира в Пирин планина, в една от най-тесните части на пролома Момина Клисура, по долината на река Места. Проломът свързва Разложката и Гоцеделчевската котловини.

На югоизток от крепостта се намира село Буково и Гоце Делчев, а ако започнем да вървим на северозапад, ще достигнем Добринище, Банско и Разлог. 

Вероятно е построена през ІІ-ІІІ век, след което е изоставена и възстановена едва през ХІІ век. Името си е получила от едно предание, според което крепостта е построена от сестрата на  цар Иван Шишман, след като била заточена по тези краища.

Историческите факти са такива- цар Иван Шишман дал сестра си Мара (Кера Тамара) за съпруга на турския султан Мурад І,  надявайки се, че роднинските отношения ще спрат турското нашествие. Има хубаво предание за Марно поле в град Велико Търново по този повод.

След като прекарва десетина години в харема на султана, Мара отказва да смени вярата си и да забрави корените си. Султанът я заточва в едни от отдалечените български области по това време - днешните македонски краища.

Крепостта е археологически паметник с национално значение. Крепостта заема площ от около 500 кв.м. От запад крепостната стена е запазена и достига височина от 8м. В тази част на крепостта се е намирал нейният единствен вход. В източния сектор има останки от правоъгълна кула.

 На юг са открити 2 скални образувания. Намерени са още: късове от домашна керамика, характерна за V-VI и XII-XIV век. В скалите под крепостта има естествена пещера с няколко входа, галерии и зали с останки, доказващи наличието на праисторическо селище. Днес входовете на пещерата са зазидани и достъпът в нея е невъзможен.

Достъпа до крепостта е от южната й страна, където може и да се паркира в подножието край рекичката. След около 200м по черния път пътеката тръгва надясно и нагоре буквално през двора на единствената вила там. Преди това се минава край характерна пробита скала. Пътеката минава през шубраците покрай полусрутена каменна постройка в западна посока и след малко прави обратен завой в посока крепостта.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай