Град-крепост е бил пазител на Стара планина

Стоял е между средновековните градове Търново и Ловеч

Град-крепост е бил пазител на Стара планина | StandartNews.com

Руините на средновековния град-крепост Хоталич са разположени 4км северозападно от днешния град Севлиево. Крепостта е построена от византийците през Vв.

Крепостта е разположен е над пролома на река Росица върху естествено, укрепена хълмиста местност наречена Крушевска планина. Възникнал е през V-VІ век като военно укрепление, а през Х век е възстановен от българската държава, която започнала да изгражда укрепително съоръжение, с което да брани страната от варварски нападения от север и от Византия на юг. Стоял е между средновековните градове Търново и Ловеч и e определян като средновековен град с местно значение, свързан с второстепенен античен път по долината на река Росица с отклонение от централните пътища на юг от Никополис ад Иструм. Просъществувал е до края на ХVІІ век.

През Хв, на същото място, българската държава започва строителството на отбранителни съоръжения за защита на страната от варварски нашествия от север и от Византия от юг. Крепостта е най-голямата в района с изключение на тези на старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново.

Разкопките на средновековния град Хоталич и крепостта започват за първи път през 1981 година. Археолозите са намерили висока кула, две успоредни стени (първата от тях датира от ранновизантийската епоха, а втората - от IX-Xв), останки от две главни порти, руините от жилищни квартали, църкви, двореца на болярина (местният управител) и др.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Боян
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи
КОТКАТА
преди 1 месец

И до там се ходи само с такси! Даже и по време на Празника на тиквата не им стига акъла да пуснат едно бусче! От друга страна пък там било тясно и голям автобус (екскурзия) не може да иде! Да си я гледат! Няма кой да иде там!

Откажи