Делчево - селото, в което всяка къща е уникална

На 9 км. от Гоце Делчев

Делчево - селото, в което всяка къща е уникална | StandartNews.com

Делчево е едно пиринско село с изглед към Родопите. То е идеално място за търсещите спокойствие далече от шумния град. Разхождайки се по стръмните, калдъръмени улички ще усетите автентичния, възрожденски дух на къщите му. Ако пък тръгнете през горите наоколо ще откриете тишина, билки, гъби, водопади и заслони с чешми и огнища. 

Само на 8-9 километра от град Гоце Делчев, “кацнало” нависоко в склона на Пирин, се намира село Делчево. Разстоянието е кратко, пътят е тесен и следва завой след завой, всеки по-остър от предишния. 

Старото име на селото е Юч Дурук. Едва в началото на миналия век е преименувано Делчево, на революционера Гоце Делчев. Именно заради това и къщите в селото са типични за онова време – каменна основа, чардаци и много прозорци.

Скалите всъщност са използвани като естествен зид на къщите. Разположено е високо в планината и от почти всяка точка в селото се открива уникална гледка към долината на река Места и склоновете на Родопите. 

Около половината от къщите са архитектурни паметници. Заради стръмните си склонове трудно може да бъде застроено или по улиците му да тръгнат тежкотоварни машини.

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай