Бранд България с Национален план за действие. 20 предложения на бюрото на Габриел

Форум на "Стандарт" и Националния борд по туризъм начерта новите стъпки

Бранд България с Национален план за действие. 20 предложения на бюрото на Габриел | StandartNews.com

Своеобразен Национален план за действие, който да изпълни със съдържание Бранд България и да му даде посока на развитие начерта форумът „Бранд България 2024 – модерният разказ за културата и туризма. Имиджът на страната ни в националната и международна комуникация”.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд България - модерният разказ за култура и туризъм

Медия „Стандарт”, Националният борд по туризъм и Общество „Културно наследство” – българският представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра, събраха в зала „София” на столичния хотел „Маринела” министрите на туризма Зарица Динкова и на културата Кръстю Кръстев с над 120 представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на туристическата индустрия, научните среди, неправителствените организации и медиите.

Над 20 конкретни предложения бяха дадени по време на конференцията

Те ще бъдат внесени в кабинета на Мария Габриел и в създадената от нея работна група за Бранд България. Така, метафорично, ние поднасяме нашия обществен ключ на Мария Габриел, който да помогне за разшифроване на кода на Бранд България и да послужи като база за институционалните документи, разработвани от министерствата и народните представители, каза главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, председател на Европа Ностра България.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Бранд България е българската мечта. Нужен ни е План за действие

Форумът бе открит от малките големи чудеса на България

– децата от 65-а Детска градина „Слънчево детство” с директор г-га Галина Манолова, които изправиха гостите на крака и буквално ги просълзиха с изпълненията си.

Бранд България не може да се побере в един рекламен билборд

Той не е само плажове и ски писти. Бранд България е българската мечта. Разказ за всички поколения. От тези малки, даровити деца, които откриха конференцията ни, до предците ни, градили историята. Разказ за лидерство, история за герои и открития, чувство за гордост, каза г-жа Бозукова.

В дискусията участваха още председателят на парламентарната комисия по туризъм Ертен Анисова, зам.-министърът на икономиката Николай Павлов, народните представители от "Продължаваме промяната" Искрен Митев, от БСП Христо Проданов, бивш министър на туризма, от ИНТ Тошко Йорданов. А също така кметове, ректори, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, мистър „Панорама” Бойко Василев, продуцентът Иван Христов, собственикът на „Епицентър” Валерия Велева, шеф Манчев – общо близо 150 експерти от различни области у нас. Мащабният форум бе модериран от д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Брандът е симбиоза между трите части на времето

– минало, настояще, но и бъдеще. Той не може да бъде само оцелелите крепостни стени, нито късчетата мозайки, колкото и да са уникални. Брандът дава добавената стойност, която прави разказа за култура и туризъм модерен и актуален не толкова днес, колкото утре. И тази добавена стойност са иновациите. Те са зарядът, необходимата енергия, за да се случи това, подчерта г-жа Бозукова.

Брандът е изграждането на цялостен иновативен хъб

технологична дестинация, която ще нареди България сред европейските лидери в науката и бизнеса, стъпвайки на земята, пълна с безценни природни богатства и носеща гените, кода, артефактите от хилядолетната ни история, категорична бе Славка Бозукова.

Устойчива стратегия за Бранд България

чиято реализация да започне до края на годината, поиска зам.-председателят на Националния борд по туризъм д-р Мартин Захариев.

ВИЖ ОЩЕ: Мaртин Захариев: Трябва ни устойчива стратегия за "Бранд България"

Днес България е все така слабо разпознаваема на глобалната карта. Необходим е нов бранд, марка, за да постигнем конкурентоспособност на България, каза Захариев. Той изтъкна необходимостта от създаването на специална дирекция "Бранд България" към Министерски съвет, която да изработи стратегията. Участието на неправителствения сектор - на Общество „Културно наследство”, на Националния борд по туризъм, е задължително, защото в нас е експертизата и чуждия опит, каза Захариев.

Популярна китайска пословица гласи, че най-доброто време да засадиш дърво е било преди двадесет години. Второто най-добро време е сега, каза д-р Карастоянова. Затова да не губим повече и минута.

ВИЖ ОЩЕ: Полина Карастоянова: "Бранд България" вече е един от главни приоритета на страната

Да поставим кампанията „Бранд България“в основата

на нашето самосъзнание, самооценка и самочувствие, категорична бе Полина Карастоянова.

ВИЖ ОЩЕ: Зарица Динкова на форума на "Стандарт": Да мислим как да брандираме регионите си

Защо ни е нужно брандиране, каква е целта, риторично попита министър Зарица Динкова.

И заяви:

„Брандът е конкуренция. И тя става все по-регионална”

Затова трябва да мислим как брандираме регионите си. Аз смятам, че колкото повече местни брандове се развиват успешно, толкова по-добре. Те ще изпълнят със съдържание Бранд България, каза Динкова. И припомни, че именно това е била целта и на пилотната черноморска програма на Министерство на туризма. Храната ни, местните забележителности, културното ни богатство – всичко трябва да представим, заяви Зарица Динкова.

Диалогът за Бранд България продължава, като ни дава

уникалната възможност да пресъздадем мечтите си

подчерта министърът на културата Кръстю Кръстев.

Според него в този диалог управлението на страната се опира както на националните идеи, така и на световния пример. „Нуждаем се от много и различни инструменти, за да развиваме Бранд България“, посочи Кръстев.

ВИЖ ОЩЕ: Министърът на културата: Чрез Бранд България пресъздаваме мечтите си

Той смята, че широкото използване на медиите и рекламата е от първостепенна важност, но не по-ниско в пирамидата стои и създаването на репутация на страната, което изисква множество други инструменти. „Убеден съм, че за да бъдем различни трябва да намерим онези инструменти, с които да действаме и да превръщаме мечтите си в реалност“, подчерта министърът. И припомни, че България е територия с тайнствена и мистична история, чиито корени са дълбоко в миналото.

Бранд България е и инвестиции

каза зам.-министърът на икономиката Николай Павлов. Ведомството е участник от работната група за Бранд България и зам.-министър Павлов посочи, че новият образ на страната ни пред света се очертава и от отличната инвестиционна дестинация, в която се превръщаме. Чуждите инвестиции минават над 7 милиарда, съобщи той.

Съвсем нова идея за Бранд България разви Цветелина Бориславова

председател на Надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка, собственик на фондация „Кредо Бонум” и един от учредителите на Общество „Културно наследство“. Тя е свързана с използването на безкрайните водни богатства на България. Водата - питейна, лековита, минерална, водата като източник на зелена енергия – това определено е бъдеще, което България заслужава. Страната ни цялата лежи върху различни по съдържание и качество води, което е благоприятно не само за туризма, но също и за опазване на околната среда. Водата е източник на зеленото водородно гориво, посочи Бориславова.

ВИЖ ОЩЕ: Цветелина Бориславова лансира нова идея за развитие на Бранд България

Да свържем Бранд България и с уникалното многообразие и възможности на водите ни, призова тя.

Върху развитието на здравния туризъм като част от голямата зелена шапка на Европа призова

и дългогодишният посланик на България в Германия, Швейцария, Лихтенщайн и Черна гора Миглена Плугчиева, бивш вицепремиер и член на Обществения съвет на Европа Ностра България.

Тя разказа чуждия опит в ребрандирането на държавите. С болка Плугчиева сподели как чужд дипломат й е казал: „Световни шампиони сте по невъзможност да се рекламирате”. И подчерта, че България има спешна нужна от лого и слоган. Без тях Бранд България не е възможен.

С провеждането на специално съвместно заседание на парламентарните комисии по туризъм и по култура

се ангажира председателят на Комисията по туризъм Ертен Анисова. Първата възможна дата за това е 15 февруари. На него ще бъдат разгледани всички предложения, направени от форума „Бранд България – модерният разказ за културата и туризма”.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд България! Ертен Анисова прави общо заседание на комисиите по туризъм и култура

"Днес правим поредна стъпка към формиране на новия образ на България пред света – Бранд България, модерният, иновативен разказ за страната ни като лидер в превръщането на културно-историческото и природно наследство, на иновациите и технологиите, в двигател за икономически растеж", каза Анисова. За нас, народните представители от ресорната комисия, разгръщането на туризъм 4 сезона като база за развитие на регионите и заличаване на неравенствата между тях, е основен приоритет, заяви тя.

Първият регионален бранд – Бранд Родопи представи кмета на Мадан Фахри Молайсенов

Ако има място, което си заслужава да се види целогодишно - това е вълшебната планина Родопите. За мен "Бранд България" е шарен и пъстър като родопска черга, каза той.

ВИЖ ОЩЕ: Фахри Молайсенов пред форума на "Стандарт": За мен "Бранд България" е шарен и пъстър

Молайсенов направи предложения по 6 големи проблема за свързаността на регионите и преодоляване на неравенствата между тях. Скоростен път от магистрала „Тракия” до област Смолян, отваряте на ГКПП Рудозем – Ксанти, сътрудничество с международни партньори и използване на добри практики и опит от тях, комплексна реклама на туристическите обекти. И още – подобряване на туристическата база и мерки за запазване на квалифицираните служители в туризма. Молайсенов подари уникални мадански кристали на министрите Зарица Динкова и Кръстю Кръстев и ги покани на празника на маданския кристал през май.

Успешния пример за превръщане на обект от културно-историческото наследство в туристическа атракция

представи най-големият специалист по праистория у нас акад. Васил Николов, който от години проучва най-стария град в Европа Провадия Солницата.

ВИЖ ОЩЕ: Акад. В.Николов пред форума на "Стандарт": Ползвайте археологическото наследство

Той посочи, че в деня на отворени врати Солницата само за няколко часа е била посетена тази година от близо 2000 души, на сезон в нея отиват над 10 000. Построяването на Музей на солта, връзката на Солницата с Варненския музей където се пази варненското злато е един прекрасен маршрут, който може да носи развитие на региона, каза акад. Николов.

Още един работещ модел представи арх. Десислава Димитрова, която всяка година организира форума

„Брацигово – каменният поток на времето”

За една седмица градчето става център на културното наследство. В него голямата мечта на арх. Димитрова е да направи център за реставрация. Професията изчезва поради липса на специалисти.

Българското вино трябва да бъде неделима част от българския бранд

категоричен бе дългогодишният ректор на УХТ Пловдив и два мандата председател на Националната Лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов.

Има поне две фундаментални предпоставки за това, каза той. И изброи: Първата е свързана с митовете и легендите, природата историята, културата и традициите, маркетингът и рекламата, конкурентоспособността.

Втората надгражда първата и създава най-важната туристическа проекция - изживяването. Идеята е да се създаде български продукт, който да е в състояние да въздейства на всички сетива на човека, подчерта проф. Моллов.

Има само три неща, с които сме конвертируеми пред света – розата, киселото мляко и виното

категоричен бе и директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното инж. Красимир Коев. Той каза, че ведомството му ще окаже цялата необходима подкрепа за включването на вината ни в Бранд България.

ВИЖ ОЩЕ: Бойко Василев пред форума на "Стандарт": Заели сте се с нещо благородно

Смятам, че сте се заели с нещо много благородно и трудно, каза Мистър „Панорама”, големият журналист Бойко Василев. С журналистическия си опит атакувам стереотипи, които България произвежда навън. Винаги положителният стереотип е държавно усилие, категоричен бе той.

Моята мечта, когато се говори за българска идея и концепция за бъдещето, винаги е била да има култ към просветата, допълни той.

Какво е Бранд България? Отговорът, който Андрей Арнаудов и аз даваме е, че Бранд България трябва да представя начина ни на мислене. Ако той не бъде променен, всичко ще се превърне в  хаос, каза продуцентът Иван Христов. Иван и Андрей правят най-патриотичното шоу „Фермата” и частната инициатива за връщане на българите от чужбина Bulgaria Wants You.

Медийното говорене трябва да се промени изоснови

и имиджът на страната да се опази, каза Христов. Той поиска маркетинг стратегия за България, непрестанен диалог между правителство и бизнес с българите у нас и в чужбина. Житейска мисия на  Bulgaria Wants You е среда, в която отглеждаме децата си, каза продуцентът.

ВИЖ ОЩЕ: Иван Христов пред форума на "Стандарт": Държавата, това наистина сме ние

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева съобщи голямата новина за музеите, че тази година има двойно повече пари за европейски програми.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ivory
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи