Бранд България - модерният разказ за култура и туризъм

"Стандарт", Националният борд по туризъм и Общество "Културно наследство" събират власт, бизнес, неправителствени организации и медии

Бранд България - модерният разказ за култура и туризъм | StandartNews.com

Създаването на модерния разказ за страната ни като наследник на древна цивилизация, но с поглед към бъдещето на културата и туризма през призмата на иновациите, е основата на Бранд България - инициатива, подета от "Стандарт" преди близо 3 години, която вече се превърна в стратегически държавен приоритет.

Стартовата за годината дискусия по темата, която ще очертае стратегическите визии на министерствата на туризма и на културата, на туристическия бранш, научните, неправителствените среди и медиите, ще се състои на 30 януари 2024 г. в столичния хотел "Маринела".

ПРОГРАМАТА НА ФОРУМА ВИЖ ТУК

Организатори са медия "Стандарт", съвместно с Общество "Културно наследство", партньор на Европа Ностра за България и най-голямата и най-представителна организация на туристическата индустрия - Националния борд по туризъм.

Темата на националния форум е "Бранд България - модерният разказ за културата и туризма". Конференцията се провежда с институционалното партньорство на Министерство на туризма и Министерство на културата.

Ще бъдат представени успешните проекти на старта на новия Бранд, както и над 20 предложения и идеи от изпълнителна, законодателна власт, кметове, бизнес, неправителствени организации, историци, археолози, дипломати, ректори и журналисти.

На форума ще бъде представена визията за развитие на културно-исторически туризъм 4 сезона основан както на културно-историческото и природно наследство, така и на допълнителните, но все по-търсени в световен план видове съпътстващ туризъм: балнео и СПА, здравен, винен, кулинарен, приключенски и конгресен. Ще се обсъди подробно визията на Министерство на културата за превръщане на културното наследство във фактор за развитие на икономиката.

Голямата ни амбиция е да обвържем действията на двете министерства с иновациите и активното участие на младите хора в процеса по създаване и налагане на Бранд България пред света, заяви председателят на Общество "Културно наследство" и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Тя заяви, че конференцията ще излезе със специална декларация, основаваща се на чуждия опит и очертаваща необходимостта от общи усилия на изпълнителна, законодателна, местна власт, научни среди и неправителствен сектор за ребрандиране на страната ни пред света.

Бранд България е цялостна визия за развитието на страната. Няма по-истинска кауза от това да бъдем обединени в името на бъдещето на културно-историческото и природното ни богатство, каза д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Бранд България ще създаде конкурентоспособна идентичност, ще донесе принадена стойност на потребителите на туристическия продукт и ще реализира по-добър ефект на дейността на туристическия сектор, заяви д-р Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм.

По време на форума ще бъдат показани вече съществуващите успешни примери на модерни разкази за България чрез регионални брандове

Първият регионален бранд - Бранд Родопи, ще бъде визуализиран чрез уникалната изложба "Чудесата на Родопите", която медия "Стандарт" представи през септември в Народното събрание при старта на есенната сесия в парламента. Изложбата включва 25 огромни фото пана, представящи уникалните обекти в Родопите. В хотел "Маринела" ще бъдат да се видят и невероятните кристали от Мадан. Към нея ще бъдат визуализирани предложенията за нови български обекти в ЮНЕСКО, лансирани през октомври на международния форум в НИМ "История и бъдеще - обекти на ЮНЕСКО в България и Италия".

По време на форума "Бранд България 2024 - модерният разказ за културата и туризма" ще бъдат представени още готови културно-исторически маршрути - Хераклея Синтика, Долината на тракийските царе, Брацигово - каменният поток на времето и създаването на нов център за реставрация, развитието на Черноморския регион. Акцент ще е и превръщането на българския участък на Дунавския лимес, като кандидатура за включване в ЮНЕСКО, като нова атрактивна туристическа дестинация.   

Предварителните разговори с различните сектори, заявили участие, показват, че има огромно очакване към бързата реализацията на Бранд България. Освен създаването на нов, впечатляващ образ на България пред света, Бранд България е основа и надежда за развитието на регионите у нас и за преодоляване на социалните и икономически неравенства между тях, подчерта г-жа Бозукова.

Работим активно с министрите на културата, икономиката, земеделието, образованието, иновациите и растежа и туризма, за да бъде очертана общата работа по развитието на Бранд България, каза в началото на януари в първото си интервю, дадено за "Стандарт" вицепремиерът Мария Габриел. Още миналата година тя създаде работна група Бранд България, която трябва да начертае Националния план за действие по инициативата. В момента екипът на Габриел е концентриран върху три теми: координация с външната политика, културния календар на България и създаване на цифрова платформа за Бранд България.

 

Мария Габриел: Това е визия за бъдещето

Мария Габриел, Вицепремиер и министър на външните работи

Целта ни е всички проекти, популяризиращи Бранд България, да са обвързани в обща идея и концепция, за да постигнем устойчивост. Работим за създаването на единна комуникационна стратегия за международно утвърждаване на страната ни, каза вицепремиерът Мария Габриел в първото си интервю за годината, дадено за "Стандарт". И допълни: "Има не малко работа пред нас, но ще разчитам на екипни усилия, за да създадем разказа за историите на успеха на България. Това е за мен Бранд България.

Моето първо послание е да покажем заедно какво можем. Второто ми послание - да обединим сили за единна комуникационна стратегия за България като привлекателна дестинация. Тук българските културни институти могат да имат много по-голяма роля. Смятам също така, че е време да бъде създадена единна цифрова платформа, защото новите технологии могат да направят сектора по-привлекателен за младите. Иновациите и комуникацията са най-прекият път към младите, категорична бе Габриел. Свързването на културата с иновациите е начин да бъдат привлечени млади таланти и техният глас да бъде чут, убедена е Габриел.

Бранд България е визия за бъдещето, заяви Габриел, представяйки в Саудитска Арабия тази седмица един от основните приоритети на държавата. Габриел бе на посещение в кралството по покана на министъра на външните работи Н.В. принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд. В разговора си с него и с министъра на инвестициите Халид Ал Фалих дипломат № 1 наблегна на ролята на България като фактор за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа.
Тя постави във фокуса на срещите си превръщането на България в регионален иновационен хъб и в атрактивна инвестиционна дестинация в областта на енергетиката, транспорта, дигиталната инфраструктура, зелените технологии и водорода. Инвестиции, иновации, свързаност, култура, търговия, туризъм бяха основните теми на Мария Габриел. Тя поздрави Саудитска Арабия за спечеленото домакинство на световното изложение Expo 2030 и информира за ключовата в работата й инициатива - Бранд България. "Това са инициативи, даващи възможност на страните ни да споделят визията си за бъдещето", коментира вицепремиерът, прилагайки на практика във външната ни политика голямата кауза Бранд България.


 

 


 

  • "Стандарт", Националният борд по туризъм и Общество "Културно наследство" събират власт, бизнес, неправителствени организации и медии
  • 20 предложения и успешни примери на стартовата за годината дискусия - 30 януари
     

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай