Фахри Молайсенов пред форума на "Стандарт": За мен "Бранд България" е шарен и пъстър

Без свързаност няма растеж

Фахри Молайсенов пред форума на "Стандарт": За мен "Бранд България" е шарен и пъстър | StandartNews.com

Ако има място, което си заслужава да се види целогодишно - това е вълшебната планина Родопите. За мен "Бранд България" е шарен и пъстър, именно като нея.

Това заяви Фахри Молайсенов, кмет на Мадан,  на форума „Бранд България – модерният разказ за културата и туризма”. Стартовата за годината дискусия за създаването на Бранд България бе организирана от медия „Стандарт” в партньорство с Националния борд по туризъм и Общество „Културно наследство” - българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра. Конференцията се проведе с институционалното партньорство на Министерство на туризма и Министерство на културата.

ВИЖ ОЩЕ: Мaртин Захариев: Трябва ни устойчива стратегия за "Бранд България"

Планината може да предложи много изживявания, гледки, паметници на културата, пещери и др., но за да бъдат достъпни и видени от все повече туристи ни е нужна добра инфраструктура. 

ВИЖ ОЩЕ: Цветелина Бориславова лансира нова идея за развитие на Бранд България

Без свързаност няма растеж. Трябват ни международни партьори и примери за развитие, заяви той. 

Основен проблем е и липсата на база за обслужване на туристите, което ги кара да предпочитат по-удобни дестинации, обобщи Молайсенов. Той подари по един огромен и разкошен мадански кристал на министирет Зарица Динкова и Кръстю Кръстев и ги покани да посетят през май уникалния празник на маданския кристал.

Ето цялото изказване на Фахри Молайсенов: 

Основният въпрос на днешния форум е какво е Бранд България. За мен той е преживяване - шарено и пъстро като родопска черга.

Ако има дестинация, която си струва да бъде посетена и през четирите сезона от годината, то това са Родопите. Защото всеки сезон предоставя различно преживяване.

Не случайно самият Иван Вазов казва: Който не е видял Родопите, не е видял България !

Централната част на Родопите е изпъстрена с многобройни възможности за туризъм. Планината предлага на своите посетители културно-исторически, балнеолечебен,  спа, планински, ски, селски и еко туризъм.

Може да се видят много  музеи, архитектурни паметници на културата и резервати, минерални извори, пещери, крепости, скални образувания, църкви, древни пътища, скали, водопади, екопътеки, красива природа и живописни гледки.

Но, за да стане всичко това достъпно за туриста са необходими няколко важни аспекта, като:

1.     Добра инфраструктура, касаеща както свързаността между отделните общини, така и достъпа до туристическите обекти. Без свързаност няма развитие и растеж. А всички вие знаете големия проблем с липсата на скоростен път от магистрала „Тракия” до област Смолян.

2.     Търсене на сътрудничество с международни партньори и използване на добри практики и опит от тях.

3.     Комплексна реклама на туристическите обекти.

4.     В много общини съществен проблем се оказва и липсата на достатъчна база за обслужване на туриста.

5. Липсата на свързаност е и една от основните причини за липсата на кадри – защото качествено подготвени кадри в туризма бягат в по-лесно достъпните дестинации и по-големите градове.

Затова аз особено се радвам, че първият регионален бранд, който съвместно направихме с Общество „Културно наследство” – българският представител на Европа Ностра, който представихме в българския парламент и който може да видите на изложбата днес е именно Бранд Родопи. Свещената планина с легендите от времето на Орфей до песента на чановете е нещото, което ни отличава от останалите страни. А и чрез Бранд Родопи вярвам, че ще приковем вниманието върху изграждането на инфраструктурата, която ще осигури свързаност и премахване между неравенствата на регионите.

Ако позволите, искам да кажа съвсем накратко и няколко думи за Мадан – Кристалното сърце на Родопите.

Градът е известен с рудодобива, който, освен че е и поминък на хората, превърнахме в уникална туристическа атракция.

За неговата история, говорят експонатите в Музея по минно дело и рудодобив и пещера „Шаренка“.

Над 500 кристални образци в Кристалната зала в града,  привличат туристи от страната и чужбина.

Уникално преживяване за тях е и посещението на подземен минен музей „Сполука“, където могат да се видят в автентичен вид работата и условията на труд на някогашните миньори.

Това, което прави Родопите уникални, са хората – трудолюбиви и гостоприемни.

Прочуто е маданското гостоприемство и родопска кухня.

Затова искам да Ви поканя на 17 и 18 май  на празника  „Дни на маданския кристал“,  където може да видите уникални колекции на минерали и да опитате традиционни родопски изкушения!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи
Munich Meava
преди 2 месеца

Savor the moment at Mr Pancakes Munich, where the symphony of sizzling American Pancakes sets the stage for a breakfast extravaganza. Delight in the experience and learn more about [url=https://mrpancakenews.wordpress.com/]American Pancakes[/url].

Откажи
generic ozempic cost
преди 2 месеца

[url=http://wegovy.trade/]rybelsus semaglutide tablets cost[/url]

Откажи
Dolley
преди 2 месеца

https://nkpribor.ru/

Откажи
generic wegovy cost
преди 2 месеца

[url=http://ozempic.directory/]wegovy[/url]

Откажи
Sowneuv
преди 1 седмица

У вас есть очень хорошо материал эти. взгляните и эту страничку и дайте ей оценку http://dreamhappy.co.kr/bbs/board.php?bo_table=qa&wr_id=47381&me_code=6030 сладкиш брауни https://meiro.company/community/profile/evamuskett78336/ естетични дерматолози софия http://krair.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=211314 перални за вграждане варна http://bhjeong.iisweb.co.kr/board/bbs/board.php?bo_table=a9&wr_id=8060 почивка до римини =0090=0=

Откажи