Голям играч на пазара налива милиони в завод у нас

Cимвoличнa "пъpвa ĸoпĸa" зa paзшиpeниe нa пpoизвoдcтвoтo направи Πeтĸo Hиĸoлoв

Голям играч на пазара налива милиони в завод у нас | StandartNews.com

Голям играч на пазара налива милиони в завод у нас. 

„Аурубис“ стартира нова инвестиционна програма на стойност 800 млн. лева в медодобивния си завод край Пирдоп и Златица в следващите четири години. Част от големите проекти в нея са разширяване на рафинерията за катодна мед и изграждането на два нови фотоволтаични парка.

 „Главболгарстрой" е избран за изпълнител на проекта по разширение на рафинерията за катодна мед, който трябва да заработи през първата половина на 2026 година.

Капацитетът на рафинерията за катодна мед ще бъде увеличен с около 50% - от 230 хил. тона до 340 хил. тона годишно, като инвестицията възлиза на около 240 млн. лева. Рафинираната мед е ключова суровина за енергийния преход, свързаността и дигитализацията и е основен експорт на България.

Емил Ангелов, главен изпълнителен директор на „Главболгарстрой Холдинг“, благодари на възложителите за доверието и прецизната съвместна работа през последните близо 8 години по две отделни хвостохранилища.

„Доброто планиране е може би половината от успеха на един обект. Ценим партньорството ни поради много причини – заложеното в ДНК-то ви спазване на правилата, ясното разбиране за значението на човешкия живот, както и заради това, че се вслушвате в нашето експертно мнение и заедно вървим по пътя на реализация на действително сложни проекти“, каза по време на откриването Ангелов, предаде investor.bg.

Символична първа копка на разширението на производството и изграждането на нови екологични мощности направи министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов. Това е най-мащабната германска инвестиция в България, каза по време на церемонията главният изпълнителен директор на Група „Аурубис“ Роланд Харингс.

„Това е важен ден за България и за българо-немските отношения“, каза министър Николов по време на официалната церемония. Той подчерта, че правителството поставя фокус именно върху инвестиции като тази, които генерират по-голяма добавена стойност в българската индустрия и производство.

Междувременно започва и изграждането на два нови фотоволтаични парка - „Аурибис-2“ и „Аурубис-3“, като догодина ще бъде добавен и четвърти. След като бъдат завършени, те ще покриват около 15% от нуждите на обекта от електроенергия със зелена енергия. Годишно централите ще генерират приблизително 55 000 MWh - електричеството, необходимо за захранване на град с 25 000 души за една година. След като и четирите модула бъдат завършени, „Аурубис“ ще предотврати около 25 хил. тона CO2 емисии годишно. Очаква се последният етап на разширяване да бъде завършен през 2026 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
KennethBrage
преди 1 седмица

Классическая спальня для романтичных натур https://купеплюс.рф/dveri Почему нас выбирают клиенты? Заказать похожий https://купеплюс.рф/dveri Проекты и цены https://купеплюс.рф/komodi Просто и со вкусом: белоснежная прихожая https://купеплюс.рф/dveri Подарки при покупке комплекта Korting https://купеплюс.рф/peregorodki-mezhkomnatnye

Откажи