Симеон Дянков съсипа българите. Ето кога ще влезем в еврозоната

БНБ трябва да направи допълнително затягане на кредитирането не само заради самата еврозона

Симеон Дянков съсипа българите. Ето кога ще влезем в еврозоната | StandartNews.com

Източник: бТВ

Страната ни няма да влезе в еврозоната нито през януари, нито през юни 2025 година, защото не изпълняваме критерия за инфлацията. Това съобщи в интервю за бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него България няма как да се справи с критериите за еврото за догодина - не покриваме критериите за еврото, тъй като средната инфлация в зоната е наполовина на нашата. Трябва да се помисли как елегантно да се говори какво следва. Правителството започва сериозно да работи по темата за еврозоната, посочи Дянков.

Според него е невъзможно да има компромис с инфлацията за членството ни в Еврозоната. "Ще влезем в еврозоната, но не и през 2025 г.", смята бившият финансов министър.

Симеон Дянков допълни, че България може да влезе в Еврозоната най-рано от 1 януари 2027 г.

Той обясни, че БНБ трябва да направи допълнително затягане на кредитирането не само заради самата еврозона. От гледна точка на взимането на кредити за жилища и за коли 2024 г. ще бъде по-сложна със заемите, отколкото в предишните години, изтъкна Дянков, според когото се очаква с 1,5-2 процентни пункта увеличение на лихвите по кредитите.

За предстоящата ротация през март Дянков заяви, че една от основните теми на политическия сезон е разпределението на регулаторите. Много се изговори за промяна в Конституцията, конституционни съдии, но основната тема, която не е започнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, каза Дянков.

Финансистът е на мнение, че в регулаторите трябва да застанат икономисти, финансисти и юристи. Коалицията трябва да разбере, че за да влезем в еврозоната, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на правителството, подчерта Симеон Дянков.

Той постави и добра оценка на финансовия министър Асен Василев, който повече работи, отколкото да говори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай