Икономист предупреди с колко ще се забави еврото при избори у нас

Още не изпълняваме прословутия инфлационен критерий

Икономист предупреди с колко ще се забави еврото при избори у нас | StandartNews.com

Въвеждането на еврото у нас ще се отложи с две години при политическа нестабилност, особено ако има спирала от избори. Това предупреди пред БНТ старши икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов.

Така стана и преди две години, когато вървяхме заедно с Хърватия, дори бяхме малко по-напред, но те влязоха, а ние не заради политическата нестабилност, припомни Ангелов.

Още не изпълняваме прословутия инфлационен критерий. За да се впишем в него, средната инфлация за последните 12 месеца трябва да е до 3,9%, а тя е 6,9%, посочи икономистът Георги Вулждев. Значи така или иначе не влизаме, дори да няма политическа криза, заключи той.

Около 5,5% бе разликата в инфлацията между нас и еврозоната, сега е стопена на 2%, по-голям оптимист е Георги Ангелов. Въпросът е дали ще стане през 2025 г., или през 2026-а. Въпросът обаче е и как ще работят регулаторите. Например цената на парното се държи по-висока от пазарните нива, това влияе на инфлацията.

Вулджев пък открои баланса при жилищното кредитиране, като призова БНБ да работи в тази посока. Да се внимава с ипотечното кредитиране призова и Ангелов. БНБ и Министерството на финансите могат да направят повече за намаляване на инфлацията, това ще успокои и хората, допълни той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай