Асен Василев получи нещо важно от Еврокомисията и ЕЦБ

През декември България ще представи доклад за напредъка си по въвеждането на еврото

Асен Василев получи нещо важно от Еврокомисията и ЕЦБ | StandartNews.com

Източник: МФ

Финансовият министър Асен Василев получи уверение в подкрепата на Европейската комисия и Европейската централна банка за приемане на България в еврозоната.

В рамките на своето работно посещение в Брюксел Василев проведе среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, с изпълнителния заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис и с комисаря по икономика Паоло Джентилони и Пиеро Чиполоне, член на изпълнителния борд на Европейската централна банка. На срещата представителите на комисията и ЕЦБ изразиха пълна подкрепа за присъединяването на България към еврозоната. На срещата на Еврогрупата през декември България ще представи доклад за напредъка си по въвеждането на еврото. 

Асен Василев участва днес в редовното месечно заседание на Съвет „Икономически и финансови въпроси“ на ЕС, което се проведе в Брюксел. Министрите обмениха мнения по икономическите последици от руската агресия срещу Украйна.

България твърдо подкрепя оказването на финансова и икономическа подкрепа, която трябва да бъде обвързана с осъществяването на конкретни реформи от нашите украински партньори, което ще подпомогне и процеса на евроинтеграция на страната. Съветът обсъди актуалното състояние на прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост и прие решения за изпълнение и одобряване на изменените планове за възстановяване и устойчивост, представени от Австрия, Дания, Швеция и Литва.

До края на 2023 г. се очаква постепенно всички 27 държави членки да представят изменения на националните си планове за възстановяване и устойчивост, за да получат достъп до новите безвъзмездни средства по REPowerEU, както и да отчетат актуализираното разпределение на средствата по Механизма.

Беше проведена среща и с министъра на финансите на Белгия Винсент Ван Петегем, който ще председателства заседанията на Съвет ЕКОФИН през първото полугодие на 2024 г. С него също беше обсъден календарът, свързан приемането на България в еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай