Има ли епидемия от морбили в България? Последни данни

Регистриран е един случай преди няколко дни, но не е потвърден

Има ли епидемия от морбили в България? Последни данни | StandartNews.com

Световната здравна организация съобщи за бързо разпространение на заболяването морбили по света. У нас обаче няма потвърден случай от началото на годината, съобщава БНР.

В Националния център по заразни и паразитни болести е регистриран един случай преди няколко дни, но не е потвърден.

Заболяването морбили, известно като дребна шарка, се разпространява по въздушно-капков път, и при 30% от болните води до усложнения, като пневмония и ушна инфекция. В края на миналата година в Румъния обявиха епидемия, след като регистрираха над 3000 случая на морбили.

У нас започна извънредна имунизация срещу вируса в някои области. По данни на Центъра за обществено здраве през миналата година с първи прием от задължителната ваксина са били обхванати 92% от бебетата, навършили 13 месеца. Вторият прием е на 12 години, но за него няма публична информация.

Друго вирусно заболяване, което се разпространява и за което преди седмица обявиха епидемия в Скопие, е магарешката кашлица – коклюш.

У нас са регистрирани 14 болни от началото на годината. Важна е ваксинопрофилактиката, припомни д-р Гергана Николова, личен лекар.

Ваксината срещу коклюш е задължителна и се поставя на няколко приема. През миналата година с нея са имунизирани 92% от бебетата, навършили 4 месеца.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи