Епидемия от морбили! Наш експерт алармира и даде важен съвет

Поне 95% трябва да бъде ваксинационното покритие срещу морбили

Епидемия от морбили! Наш експерт алармира и даде важен съвет | StandartNews.com

Не само в България, но и в световен мащаб на дневен ред е възможна епидемия от морбили. Това налага хората да бъдат чувствителни към информацията за разпространението на заразата, както и да разчитат на ваксинирането срещу нея. Предупреждението отправи пред бТВ вирусологът проф. Радостина Александрова.

Поне 95% трябва да бъде ваксинационното покритие срещу морбили. Навсякъде, където има хора, които са чувствителни и деца, които не са защитени, има опасност от епидемия от морбили. Всеки един инфектиран може да зарази 18 други хора, подчерта проф. Александрова.

Морбилите са сериозно заболяване и ваксината може да го предотврати. Няма основание хората да се притесняват от ваксините срещу морбили, увери проф. Александрова. Няма връзка между поставянето на ваксина срещу морбили и аутизма.

Коронавирусът продължава също да остава с нас и продължава да ни напомня, че е сериозно предизвикателство за хората от рисковите групи. При някои пациенти след отшумяване на коронавируса остават проблеми - синдромът на хроничната умора, оплаквания от дихателната и сърдечно-съдовата система, депресия, загуба на зрението и др. Поне 10% от пациентите, изкарали инфекцията, имат такива оплаквания.

Тя предупреди, че нови пандемии чукат на вратата. Броят на вирусите, които населяват земята е голям, каза проф. Александрова. Вирусите непрекъснато се променят и си търсят нови гостоприемници и вирусите са невероятно мотивирани, допълни още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай