Вили Лилков проговори за кризата в СОС. Каква е голямата опасност

Следващото официално заседание на Столичния общински съвет е насрочено за 25 януари

Вили Лилков проговори за кризата в СОС. Каква е голямата опасност | StandartNews.com

Източник: БНТ

В Столичния общински съвет (СОС) в момента няма управляващи и опозиция, а ние търсим разумно мнозинство, разкри в интервю за БНТ общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков. Според него общинският съвет трябва да започне работа, за да не се прехвърли кризата в Столична община.

"Изпускаме срокове - до 15-20 февруари ние трябва да разгледаме бюджета. Този дневен ред ни притиска да намерим разумно решение", каза Лилков.

Следващото официално заседание на Столичния общински съвет е насрочено за 25 януари, но общинарите ще се съберат още на 15-и, тъй като трябва да дадат мандати на районните кметове за програмата за саниране.

"Срокът изтича на 16-и. Това показва, че неработенето на общинския съвет създава проблеми на София. Общината има един дневен ред, който си тече, трупат се преписки и проблеми", предупреди Лилков.

Според него предложението на Борис Бонев за ротационен председател без участието на ГЕРБ е свързано с дългосрочно споразумение, което към момента не е възможно. В тази коалиция се включват БСП и "Синя София", които имат принципни различия, посочи той.

"По-възможен е вариантът, който предложихме с Карлос Контрера - избор на председател с мандат до приемането на бюджет за 2024 г., след което този председател подава оставка. През това време политическите формации, от които основно зависи да се формира мнозинство - ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС би трябвало да започнат преговори", посочи Вили Лилков.

Трябва да се сформират постоянните комисии към общинския съвет, защото без тях нито един доклад, подаден към общината, не може да се разгледа, смята още той. Кметът също трябва да внесе своята програма за управление и реформи, която ще даде рамката, в която могат да влязат и преговорите за бъдещо управление.

Вили Лилков смята, че Васил Терзиев няма пряко участие в спора между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС. Определи като невъзможна коалиция между "Синя София", БСП и "Възраждане".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай