Радослав Ревански разкри какво заръча Пеевски на кметовете на ДПС

Г-н Пеевски ни заръча да бъдем близо до хората без да ги делим по никакъв признак и да решаваме проблемите им, каза кметът на Белица

Радослав Ревански разкри какво заръча Пеевски на кметовете на ДПС | StandartNews.com

Кметът на Белица Радослав Ревански даде първото си интервю за "Стандарт" след избирането му за заместник-председател на Националното сдружение на общините в България. Той коментира и акценти от Националната конференция на ДПС

Ето и акцентите:

* Ще настояваме инвестиционната програма на правителството да продължи и ще се погрижим тя да бъде с по-бързи темпове.

* Проектите, които се пускат за общините, трябва да са и целесъобразни, и целенасочени към създаване на условия за привличане на инвеститори. Само така ще можем да задържим хората в регионите.

* Направихме впечатляваща конференция на ДПС. Делян Пеевски така ни вдъхнови, че още сме под влияние на емоцията. Това, което ни заръча да прилагаме, ще има успех не само за регионите, но и за нашата родина България.

* Сдружението е страхотен проект - разменяме си ролите: аз защитавам интересите на големите общини, те - на малките. Повече от 70% от публичните услуги се предоставят от общините.

* Държавата да предостави имоти на общините - това е стъпка срещу демографската криза

* Асен Василев е готов да внесе в парламента предложението ни част от данъците да остават в градовете

* „Новото начало- заедно с хората" вече стартира в последните близо 10 месеца, откакто г-н Пеевски пое кормилото и активно ръководи партията.

 

- Г-н Ревански, след приключилото Общо събрание на Националното сдружение на общините, какви се очертават да бъдат приоритетите занапред?

- Приоритетите на НСОРБ ще бъдат както винаги ясни и последователни.

Ние, като ръководство на Сдружението, винаги сме отстоявали принципна позиция в комуникацията с централната власт и то без значение кой през годините е управлявал. На общините трябва да се гледа като на партньор, тъй като заедно - и държавата, и общините, се грижим за всички български граждани.

Нещо повече, мога да кажа смело, а може и да проверите, че повече от 70% от публичните услуги се предоставят от общините.

- Какво ще промените в настоящия мандат?

– Категорично ще настояваме инвестиционната програма на правителството да продължи и разбира се, ще се погрижим тя да бъде с по-бързи темпове.

- Вие станахте зам.-председател на НСОРБ, колегата Ви - кметът на Сърница Неби Бозов, оглави Контролния съвет на Сдружението, силни кметове на ДПС влязоха в УС на НСОРБ. Какъв знак за  тежестта на ДПС в местната власт е това и кои ще са Вашите приоритети на работа през новия мандат?

- Да, благодарим, че забелязвате този факт. и аз, и колегата Бозов сме избрани като единствени кандидати на нашите общини. Тъй като акцентираме върху тежестта на ДПС, първо трябва да кажем честно: Тежестта на ДПС я дадоха българските граждани.

Ние сме втора политическа сила в страната по тежести на кметове на общини, кметове на кметства, съветници и гласове, и разбира се, като цяло. И двамата с колегата Бозов досега бяхме в ръководството - той като член на КС, аз - като член на УС. Сега има повишение, но най-важното е човек да обръща внимание на ангажиментите, които поема. Смея да твърдя, че през изминалия мандат ние бяхме адекватни и много активни в диалога с централната власт и видяхме, че това се оцени и от колегите от Общото събрание.

Но държа да кажа, тъй като малко хора знаят, че ние сме получили доверието на Централното ръководство на ДПС, за да бъдем номинирани от квотата на Движението за права и свободи.

Нашите кандидатури с Бозов, а също така и тези, на колегите, които са членове в УС на НСОРБ - кметът на община Исперих Белгин Шукри, Ерол Мюмюн- като кмет на община Кърджали и Мердин Байрам- като кмет на община Върбица, сме номинирани и подкрепени от г-н Пеевски и централното ръководство на ДПС.

- Ще има ли ново начало за малките общини. Ще бъдат ли поставени проблемите им във фокуса на работа на НСОРБ?

- Като представители на по-малките общини с г-н Бозов трябва да кажа, че Сдружението наистина е един страхотен проект, в който се намират баланси между малки, средни и големи общини, с фокус върху всяка една община. Затова и когато ходим на срещи в по-тесен формат, имало е моменти, в които си разменяме ролите. Аз, като кмет на малка община, защитавам интереса на големите, а колегите от големите - защитават интереса на по-малките.

Стремим се да влезем в обувките на другия, за да може да защитим по-обективно и в цялост интереса на общините.

Дали ще има ново начало? Новото начало го виждаме и в държавата. В това, което се случва, смея да кажа, че има и много хубави неща. Те ще се случват и занапред, така че надеждата за ново начало наистина я има.

- Общото събрание на Сдружението постави като основен приоритет преодоляване на демографската криза и спиране на обезлюдяването. Какви са стъпките за осъществяване на тази голяма цел?

- Безспорно това е най-големият проблем в държавата. По общините има напълно обезлюдени села, демографската криза си личи и в по–големи населени. От опит мога да кажа, че ако държавата предостави имотите, които са държавна собственост на общините (има такива,  както курортът Семково в нашата община Белица), това е една конкретна мярка, която наистина ще ни помогне да развием региона и хората да спрат да напускат общината. Нещо повече - хората, които работят в чужбина, ще започнат да се връщат, защото когато се получава прилична заплата, всеки предпочита да остане да работи, тук, при семейството си.


 
- НСОРБ отново постави на масата въпроса за децентрализацията на общините – проблем, който стои от години. Какво ще предприеме Сдружението, за да постигне целта си - повече пари от данъци да остават в общините?

- Откакто съм кмет вече девета година, темата за децентрализацията я дъвчем постоянно. За съжаление, не мога да кажа,че имаме сериозен успех. Но веднага искам да подчертая, че в момента, с разпределението на капиталовата програма на правителството, това е вид  децентрализация.

На конкретния въпрос за данъците, към момента не получаваме разбиране. Но тук също искам да поясня, че финансовият министър  г-н Асен Василев поиска от всички нас, кметовете, да му изготвим становище по въпроса. Ние ще го направим, а след това той ще входира в парламента нашето предложение. Целта е част от тези данъци да остават в общините, за да можем да ги разпределим към нашите граждани във всяка една община.

- Факт е, че проектите на общините за първи път влязоха разписани в държавния бюджет. Как това ще промени регионите и какво още трябва да направи държавата, за да преодолее социалните  и икономически неравенства между тях?

- Този въпрос има пряко отношение към предишния. С тези пари, които ги получаваме от държавата, ние ще имаме възможност да развиваме общините, за да имат наистина европейски вид и съм убеден, че това ще промени тотално регионите.
 
Не може в 21-ви век да говорим за водопроводи, за канализации, които трябваше да ги има от много време.

Затова силно се надявам колегите, които правят проектите, да ги направят така, че да са и целесъобразни, и целенасочени към създаване на условия за привличане на инвеститори. Само така ще можем да задържим хората и да се борим с демографската криза.

- Националната конференция на ДПС постави като основен приоритет в работата на Движението превръщането на България в лидер на Балканите, като първата стъпка за това е създаването на национална доктрина “Бъдещето на България са българските граждани.“ Как ДПС ще реализира мотото на конференцията си „Новото начало – заедно с хората“, в частност и чрез политиката по региони?

- Преди всичко искам да кажа, че направихме една впечатляваща конференция, която беше на изключително високо ниво. Накрая, в своето експозе г-н Делян Пеевски толкова ни вдъхнови, че все още сме под влияние на тези емоции.

Това, което пише на всички плакати: „Новото начало - заедно с хората", вече стартира в последните близо 10 месеца, откакто г-н Пеевски пое кормилото и активно ръководи партията.

“Новото начало - заедно с хората“ е работещо и  ние, като партия, сме поставили във фокуса хората и решаването на проблемите им.

Факт е, че в голяма част от общините ни, да не кажа във всички, бяха преизбрани кметовете и това показва, че връзката с хората, която имаме през годините, се оценява. И тук подчертавам, че има и такива кметове - като моята скромна личност, които сме единствени кандидати. Надявам се, че  моделът, които го имаме тук, в Белица, ще бъде модел в цялата страна.

Аз съм много обнадежден и вярвам, както и всички останали, че това, което г-н Пеевски ни сподели на Конференцията и ни заръча да прилагаме, ще има успех не само за регионите, а и за нашата родина България. Г-н Пеевски ни заръча да бъдем близо до хората без да ги делим по никакъв признак и да решаваме проблемите им. Този модел той ни наложи в област Благоевград още през 2017 г. и на последните избори станахме първа политическа сила в областта.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт---- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи