Радев с призив за евровота, видя черен пиар сред партиите

Той призова всички партии да положат системни усилия кампанията за избори на национален парламент да не заглушава и измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа

Радев с призив за евровота, видя черен пиар сред партиите | StandartNews.com

Източник: БТА

"Обществото ни очаква съдържателен политически дебат - по-малко черен пиар и повече идеи", заяви президентът Румен Радев пред репортери след церемонията, в която той и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха венец пред Паметника на незнайния воин.

Радев отбелязва днес Деня на победата над нацизма, който е обявен за такъв от бившия Съветски съюз, но също и Деня на Европа, който е определен като паметна дата в историята на Европейския съюз.

"Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война, към хилядите българи, участвали в тази война, към хилядите дали живота си за победата над нацизма. Благодарение на тяхната саможертва се откри пътя към днешна мирна и обединена Европа", каза Радев.

"В Деня на Европа нека си пожелаем Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и допринася още по-ефективно за развитието на държавите членки. Очаквам ЕС да се ангажира по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията и на спазването на човешките права, на правовата държава в страните от Западните Балкани, които заявиха своите амбиции за присъединяване към Европейския съюз", обяви държавният глава.

Той изрази очакване в предстоящата кампания за избори за Европейски парламент да се чуе съдържателен дебат за бъдещето на Европа.

"Нека всеки, който претендира да представлява България в ЕП, да заяви ясни позиции как ще допринася за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на българските национални интереси по отношение на мащабите и скоростта на преход към зелена икономика, прекратяване на войната между Русия и Украйна", допълни Радев.

Той призова всички партии да положат системни усилия кампанията за избори на национален парламент да не заглушава и измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа.

"По отношение на Северна Македония винаги съм бил с открита позиция. Крайно време е, и то ще проличи много скоро, дали новият президент и партията, която спечели, ще заработят най-сетне за европейската перспектива на страната или ще поемат по друга посока. Винаги съм подкрепял европейската интеграция", обясни президентът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай